Sarıkamış Harekâtı’nın 101. Yıldönümü dolayısıyla Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından bir anma etkinliği düzenlendi.
Hastane Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen anma etkinliğne Vali Ahmet Kara, İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir ve çok sayıda Hastane çalışanı katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Genelkurmay Arşivi’nden alınan Sarıkamış Harekâtı’nda Türk askerinin dramını yansıtan görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, “Sarıkamış’ta Türk askeri düşmana değil, zemherinin soğuğuna yenilmiştir.” dedi.
Ardından kürsüye gelen Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobası da 101 yıl önce Sarıkamış’ta dondurucu soğuk altında kol kola şehit olan askerlerin, Türk milletinin vatan savunmasında nasıl kenetlendiklerinin büyük bir örneği olduğunu vurguladı.
Son olarak konuşan Vali Ahmet Kara ise kendi öz dedesinin de Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit düştüğünü belirterek, 1. Dünya Savaşı’nın önemli bir cephesi olan Kafkasya Cephesi’nde Ruslar’la yaşanan savaşın her ne kadar mağlubiyet gibi görünse de önemli bir kahramanlık destanı olduğunu söyledi.
Vali Kara, 32 yaşında orgeneral olmuş Enver Paşa’nın genç ve tecrübesizliği nedeniyle Sarıkamış’ta yaklaşık 90 bin askerin şehit olduğunu anımsatarak, “Çok iyi bir vatansever olduğundan kuşku duymadığımız, zeki olmasına rağmen genç ve tecrübesizliğinden ötürü Yemen Cephesi’nden yorgun dönen orduyu Sarıkamış’ta savaşa zorlayan Enver Paşa’nın yaşanan dramda ne yazık ki payı olmuştur.” dedi.
Sarıkamış Harekâtı’nın her ne kadar bir ağır mağlubiyet olmasına rağmen Türk tarihinin önemli bir destanı olduğunu vurgulayan Vali Kara, Türk askerinin Ruslar’a değil, ağır doğa koşullarına mağlup olduğunu yineledi.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim