Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de Sarıkamış Harekatı’nın 102’nci yılı nedeniyle “Şehitleri Anma Yürüyüşü” düzenlendi.

Türkiye genelinde aynı anda başlayan etkinlik Çorum’da Piri Baba Parkı önünde toplanılmasıyla start aldı. “Vatan Sana Canım Feda”, “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez”, “Vatana Uzanan Eller Kırılsın” gibi sloganların atıldığı tekbir getirilerek Şehitler Anıtı’na kadar yürünen Sarıkamış Şehitleri Anma etkinliğine Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Fatih Üstündağ, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, meslek ve gençlik kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş ellerinden Türk Bayrakları ile katıldılar.

Şehitlik Anıtı’nda Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende daha sonra başta Sarıkamış şehitleri olmak üzene vatan için canını feda eden tüm şehitler için Kuran-ı Kerim okunarak dua edildi.

Törende bir konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus savaşı sırasında Sarıkamış’taki Allahuekber Dağları’nda 90 bin askerimizin milli mücadelemiz adına vatan uğruna canlarını seve seve feda ettiğini hatırlattı.

Dondurucu soğuk ve tipi altında şehit olurken kolkola ebediyete yürüyen Mehmetçiğin bu acı destanının bir fedakarlık ve kahramanlık örneği, aynı zamanda da birlik ve kardeşlik dersi olduğunu dile getiren Eğer, “Sarıkamış şanlı tarihimizin hüzünlü yapraklarından biri olarak hafızalarımızda yer alan bir yiğitlik destanıdır. Tüm olumsuz şartlara rağmen harp tarihinde eşine az rastlanılan bir mücadele örneği sergileyen Mehmetçiğimiz hiçbir mazeretin arkasına saklanmaksızın vatanına kastedenlere karşı çelikten sinesini siper etmiştir. Büyük kayıplar verilse de vatan uğruna çıkılan bu yolda asla geri dönmeyi düşünmeyen evlatlarımız Türk Milletinin bağrına defnedilmiştir. Sarıkamış’ta yaşananlardan özellikle genç kuşakların ibret alarak önemli dersler çıkarması gerekir. Sarıkamış’taki acı, fedakarlık, cesareti en iyi şekilde idrak edip gençlere, gelecek nesillere aktarmalıyız. Sarıkamışın aslında bir yenilgi olmadığını; vatana kendini kurban etmenin desteği olduğunu anlatmalıyız. Şehitlerimizin yazdığı destana sahip çıkarak emanetlerini asla yere düşürmeyeceğiz. Onların hatıralarına helal getirmeyecek, bu vatana uzanan harici ve dahili hain ellere karşı bizler de göğsümüzü siper etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Törenin ardından basına kısa bir değerlendirme yaparak Sarıkamış’ın tarihimizin hüzün yanı olduğunu söyleyen Vali Kılıç, bu büyük milletin 102 yıl önce de düşmanlarının bulunduğunu, o zaman da milletimizi bölüp parçalamak isteyen ve bize diz çöktürmek üzere çeşitli hain girişimlerle ülkemizi işgal etmek isteyenlerin olduğunu belirterek, “Canlarını hiçe sayarak adeta ölüme yürüyen, milletimizin kahraman evlatlarının buna izin vermediğini tüm dünyaya göstermiştir. Sarıkamış şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor yoğun katılımlarından ötürü tüm Çorumlu vatandaşlarımızı kutluyorum” dedi.

Sarıkamışlı olan Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Yurdagül, de “Sarıkamış’tan bu kadar uzakta Anadolu’nun başka bir güzel diyarında bu coşkulu gençliği gördüğüm zaman geleceğimizin daha emin ellerde olduğuna inanıyorum. Bu gençlerin her biri birer Ömer Halis Demir, her biri birer Fethi Sekin. O yüzden vatan emin ellerde. Kimsenin endişe etmesine gerek yok” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Sarıkamış’ı kurtarmak için zafer algısıyla çıkılan yolun hüzne dönüştüğünü belirten Başkan Külcü, Allah’ın 90 bin fidanın kıyıldığı gibi bir olayı bize bir daha yaşatmamasını diledi. Milletvekili Uslu da büyük bir dramın yaşandığı Sarıkamış’ın aynı zamanda bir destan olduğunu dile getirdi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim