Enver Paşa komutasında 100 yıl önceki Sarıkamış Harekâtı sırasında donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik, Allahuekber Dağları’nda bir kez daha anıldı. Anma törenine Çorum Belediyesi aracılığı ile Çorum’dan da çok sayıda kişi katıldı.
Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derece olmasına karşın yürüyüşe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile birlikte Türkiye’nin dört tarafından Sarıkamış’a akın eden yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

TÜRKİYE SARIKAMIŞ’TA
Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan yaklaşık 30 bin kişi, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış’ın Kızılçubuk Köyü’nde buluştu. Yürüyüşe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı MHP’li Murtaza Karaçanta, milletvekilleri, kamu kurum müdürleri ile Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda kişi ve öğrenciler katıldı.
Cemil Çiçek’in açıklaması sonrası başlayan yürüyüşte katılımcılar dev bayraklarla “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganlarıyla sıfırın altında 10 derece olan soğukta yürüyüşe başladı. Öte yandan bazı grupların siyasi sloganlar atması ise katılımcıların tepkisine neden oldu. Zorlu yürüyüşe katılanlar 8 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu izleyerek Yukarı Sarıkamış Mahallesi’ndeki tören alanına geldi.

FACİA MI DESTAN MI?
Birinci Dünya Savaşı'nın Osmanlı tarihi açısından en dramatik sayfalarından biri olan Sarıkamış Harekâtı 100 yıl önce, 22 Aralık 1914'te başlamıştı. Felakete dönüşen harekâtta binlerce Osmanlı askeri yaşamını yitirmişti.
22 Aralık 1914'te başlayan harekâtta amaç Rusları kuşatmaktı ama 9 Ocak'a kadar süren bu savaşta Osmanlı ordusu binlerce askerini soğuktan donarak ya da hastalıktan kaybetti.
Savaşın başında yaklaşık 3 hafta süren bu harekât gerek Osmanlı tarihi gerekse savaşın genel gidişi açısından kritik olarak görülüyor.
“Gençlik şühedanın izinde, Asımın nesli asrın yürüyüşünde” denilerek Sarıkamış faciasından bir efsane çıkarılmaya çalışılıyor. Bundan tam 100 yıl önce, Sarıkamış’ta bir insanlık dramı yaşandı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sarıkamış felaketi yine bir “kahramanlık destanı” adı altında militarist bir üslupla anıldı.

EKİM DEVRİMİ İLE BAŞLAYAN SÜREÇ…
Sarıkamış faciasının ardından Doğu Anadolu tamamıyla Rusların kontrolüne geçmişti. Rusya'da Bolşeviklerin önderliğinde işçi devrimi olmasaydı şu an Türkiye’nin doğudaki toprakları en fazla Sivas’a kadar uzanabilirdi, Samsun-Erzincan hattı güneye kadar Rusların toprağı olarak kalırdı. 1917 sonrasında SSCB tarafından, Türklere hiç beklemedikleri bir teklif yapıldı ve barış anlaşmasının ardından Kars-Ardahan bölgesi Batum dışta tutularak Türkiye’ye verildi.


(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim