Bakanlık tarafından ülke genelinde “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında Şap Aşılama Kampanyası yürütülüyor. Türkiye’de görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren farklı bir A tipi Şap virüsü nedeniyle 2016 yılı ilkbahar ve sonbaharda kampanya devam edecek. Üreticilerin hayvanlarına 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği şap aşısı yaptırmaları zorunlu. Şap aşısı yaptırmayanları ise 2016 yılı için 7.731 TL idari para cezası bekliyor.
Ülkemizde yeni görülen ve hızlı yayılma özelliği gösteren farklı A tipi Şap virüsüne karşı Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından aşı üretimi gerçekleştirildi. Bu kapsamda Bakanlık yeni A tipi virüs için ülke genelinde 2016 yılı ilkbahar şap aşılama programının başlatılmasına karar verildi.
Bakanlığın taşra teşkilatınca yürütülen kampanyada uzman veteriner hekimler yer alıyor. İl Müdürlükleri şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade etmeyerek veteriner sağlık raporunu vermiyor. Üreticilerin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için de il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim