Türk Büro Sen Çorum Şube Başkanı Sami Çam, 2 milyon 600 bin memur ve 1 milyon 900 bin memur emeklisinin 2016 ve 2017 yılları ücret ve sosyal haklarının belirleneceği Toplu Sözleşme görüşmelerinin başladığını belirterek, “Görüşmelere en çok üyeye sahip 3 büyük memur konfederasyonu katılacaktır. Ancak, imza yetkisi en çok üyeye sahip konfederasyonun elindedir” dedi.
Toplu sözleşme sürecinin sadece mali ve sosyal haklarla sınırlandırıldığını, memurların yer değiştirme, atama, yükselme, disiplin, unvan değişikliği gibi sorunlarının yok sayıldığını ifade eden Çam, memurların sorunlarının adeta masadan kaçırıldığını dile getirdi.
“Bu haliyle 2012 yılında 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanununda yapılan değişiklikler aşamasında da dile getirdiğimiz eksiklikler nedeniyle bugün yapılacak olan toplu sözleşme sürecinde memurlar tam anlamıyla temsil edilememektedir” diyen Çam, 2.6 milyon memur ve 1.9 milyon emeklinin kaderinin bir tek kişinin iradesine teslim edildiğini savundu.
Sami Çam, açıklamasının devamında şunları dile getirdi:
“Bu nedenle 4688 sayılı kanunda acil değişiklik yapılarak memurların toplu sözleşme masasında tam olarak temsil edilmesi sağlanmalıdır. Bu yasa memurların yasası değil, siyasi iktidarın ve onun yol arkadaşı sözde sendikanın yasasıdır. Bu yasa acilen değiştirilmelidir.
2 yıl önce yetkili Konfederasyon olarak Memur-Sen ile yapılan toplu sözleşmede memurlar önemli kayıplara uğramıştır. Özellikle 2014 yılında yapılan seyyanen 123 TL’lik zam, yıllık enflasyonun altında kalmış, her memur ve emekli aylık ortalama olarak 75 TL kayba uğramıştır. Ayrıca, toplu sözleşmelerde yüksek vergi dilimleri sebebiyle memurların yaşayacağı kayıplar dikkate alınmadığı için, 2015 yılı ücret artışları da vergiye gitmiştir.
Bilindiği gibi Gelir Vergisi dilimlerinde yıllık 12 bin TL’ye kadar olan gelirlerden %15, yıllık 12 bin TL’yi geçen gelirlerden ise %20 oranında vergi alınmaktadır. 2015 yılında memurlarımızın bir bölümü 4. (Nisan) aydan, bir bölümü ise 6. (Haziran) aydan itibaren %20’lik vergi dilimi kapsamına girmeleri nedeniyle aylık %5 vergi kaybına uğramaktadır. Bu nedenle 2015 yılı için öngörülen %3+3 ücret artışı vergiye gitmektedir.
Geçmiş dönemi hesaplaşmadan yeni dönemin hesabına bakılmamalıdır.
Masada geçtiğimiz dönemde iki günde yangından mal kaçırır gibi 2 toplantı sonrasında imzalanan toplu sözleşmenin memur ve emeklilerimizin bütçesinde yarattığı tahribatın tazminini talep etmeden, 2016 ve 2017 yıllarının zamlarını görüşmeye geçecek sendika ve konfederasyonların, daha ilk günden memurları yine satacağını şimdiden ilan ediyoruz. Bu nedenle 2016 ve 2017 yıllarının maaş zammı belirlenmeden önce, 2013 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme fiyaskosunun yaralarının sarılmasının zorunluluğunu ısrarla vurguluyor, memur ve emeklilerin ekonomik olarak kaybolan yıllarını geri istiyoruz.
Biz bu zararı, 2014 ve 2015 yılları için toplam 2 bin lira olarak hesapladık ve bunun da 2016 yılı içerisinde 4 eşit taksit halinde ödenmesini talep ediyoruz.
2013 yılında Memur-Sen tarafından imzalanan Toplu sözleşme felaketinin yol açtığı zararların 2016 ve sonrasında da telafi edilmesi için 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere % 10 telafi zammı istiyoruz.
Türkiye Kamu-Sen olarak bizde, siyasi iktidara yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’in 2016 ve 2017 yılları için geçerli olacak Toplu Sözleşmede, yine Hükümet yanlısı bir anlayışla memurları mağdur edeceği endişesi içindeyiz. Bu nedenle memurların ne ekonomik, ne de sosyal haklarında önemli bir iyileştirme olmasını beklemiyoruz.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, Memur ve memur emeklilerinin 2014 ve 2015 yıllarında olduğu gibi, 2016 ve 2017 yıllarında da haklarının hükümete peşkeş çekilmemesi için şimdiden uyarıyoruz. Başta geçmiş yıllardaki kayıplarımızın telafisi olmak üzere, memur ve memur emeklilerimizin insanca bir yaşama kavuşacağı sonucun çıkmaması halinde, hem yetkili Konfederasyonu ve hem de Hükümeti her platformda protesto edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim