İlimiz sınırları içerisinde farklı turizm alanlarına yönelik bir çok görülmeye değer turistik bölgemiz mevcuttur. Kent olarak bu zenginliğimizi çok iyi kullandığımız söylenemez. Daha önceki yazılarımda da birkaç defa gündeme getirmiştim,önce Çorumlular kendi zenginliklerinin farkına varmalı ve bu zenginlikleri dünyaya tanıtmak için gerekli gayreti göstermelidir. Çorum İlinin ve Çorumluların nasıl bir zenginliğe sahip olduklarını iyi anlamaları için bu değerlendirmeyi yapmayı bir hemşerilik görevi bildim. Bu konu o kadar önemli ki Hitit uygarlığını taş yığını görenlerin umarım kafasına bir taş düşürecektir. Çünkü ilimizdeki bu uygarlık dünyadaki 1007 eser ve yurdumuzda ise 13 eser arasındadır. Bir çok büyük ilin kendi illerindeki eserleri bu listeye sokmak için ne kadar uğraştığını bilmenizi isterim. İşte bu nedenle elimizdeki hazinenin kıymetini bilelim. Bu doğrultuda sizleri bilgilendirmek isterim;

DÜNYA MİRAS LİSTESİ
Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlamak amacıyla UNESCO’nun 17 Ekim – 21 Kasım 1972 tarihleri arasında Paris’te toplanan 17. Genel Konferansı kapsamında, 16 Kasım 1972 tarihinde “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” kabul edilmiştir. 14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla katılmamız uygun bulunan bu Sözleşme, 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.
Uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere “Dünya Mirası” statüsü tanınmaktadır. Sözleşmeyi kabul eden üye devletlerin UNESCO’ya başvurusuyla başlayan ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının başvuruları değerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinden sonra aday varlıklar Dünya Miras Komitesinin kararı doğrultusunda bu statüyü kazanmaktadır.
2014 yılı itibariyle Dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 1007 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup bunların 779 tanesi kültürel, 197 tanesi doğal, 31 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktır. Her yıl gerçekleşen Dünya Miras Komitesi toplantıları ile bu sayı artmaktadır. Detaylı bilgilere Dünya Miras Merkezi’nin resmi web sitesi olan http://whc.unesco.org/en/list adresinden ulaşılabilmektedir.
Ülkemizin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında yürüttüğü çalışmalar neticesinde bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 13 adet varlığımızın alınması sağlanmıştır. Bu varlıklardan;
• İstanbul'un Tarihi Alanları [1985]
• Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985]
• Hattuşaş (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) [1986]
• Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) [1987]
• Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) [1988]
• Safranbolu Şehri (Karabük) [1994]
• Truva Antik Kenti (Çanakkale) [1998]
• Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011]
• Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) [2012]
• Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014]
• Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014]
kültürel olarak;
• Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) [1985]
• Pamukkale-Hierapolis (Denizli) [1988]
hem kültürel, hem doğal miras olarak listeye alınmıştır.
*
Sonuç olarak birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak isterim.
-Turizm haftalarında yapılan etkinliklere protokol dışında mutlaka halk ve sivil toplum örgütleri davet edilmeli hatta kurumlar tarafından maddi olarak desteklenmelidir.
-Turizm İl Müdürlüğünün bütçesi bu uygarlığa yakışır şekilde arttırılmalıdır.
-Çorum’daki müzelerin tanıtımı çok daha iyi yapılmalıdır.
-İlin tanıtım programlarına mutlaka bu konularda fayda üretecek sivil toplum örgütleri çağrılmalıdır.
-Turizm gelirlerinden fayda görecek bütün yatırımcılar bir araya gelmeli ve ortak bir strateji çerçevesinde hareket etmelidir.
-Çorum ilinin sanayi yanındaki en önemli hedefi turizm olmalıdır.
Kentimizde bulunan ve Hitit adını taşıyan üniversitemizin de turizm konusuna çok daha fazla önem vermesi gerekmektedir.
Sayın vekillerimizin de turizme yapılan yatırımlarının daha sıkı takipçisi olması ve Çorumumuza daha büyük kaynaklar gelmesini sağlamaları gerekir.
Turizme bakış açısının değişmesi ve turizm gelirlerinin artması dileklerimle.

Alper BİLAN
Editör: TE Bilisim