CHP İl Başkanı Tahtasız, sağlık sendikalarını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. İlk olarak Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen’i ziyaret ederek Şube Başkanı Ahmet Saatcı ile görüşen Mehmet Tahtasız, daha sonra ise KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nı (SES) ziyaret ederek Başkan Psikolog Didem Azapçı ile sohbet etti. Tahtasız ayrıca Birleşik Kamu-İş’e bağlı Genel Sağlık-İş Sendikası Çorum İl Temsilcisi Yalçın Çiftçi ile de görüştü.

97 SAĞLIK ÇALIŞANI COVİD-19 KURBANI

Ziyarette sendikaların temsilcileri, dünyada ve ülkemizde hızla yayılan Covid-19 salgınına karşı sağlık camiasının fedakarca ve cansiparene mücadeleye devam ettiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının Covid-19’a yakalanma riskinin büyük olduğuna işaret eden sendika temsilcileri, bugüne kadar ülkemizde 41’i hekim olmak üzere 97 sağlık çalışanının virüs sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

ŞİDDET SON BULSUN

Ziyaretlerde konuşan CHP İl Başkanı Tahtasız, “Sağlık çalışanlarının ek ödeme adaletsizliği giderilmemiş iken, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının bu kadar özverili çalışmasının karşılığı maaş+ sabit ücret olması kabul edilemez” dedi.

Pandemi döneminde COVİD-19 rahatsızlığına yakalanan sağlık çalışanlarının mutlak surette meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesini isteyen Tahtasız, “Her gün neredeyse basın yayından izlediğimiz kadarıyla sağlıkta yaşanan şiddet kabul edilemez bir hale gelmiştir. Şiddetin önlenebilmesi için cezalar caydırıcı olmak zorundadır” diye konuştu.

Mehmet Tahtasız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlık çalışanları için çok maaş alıyorlar ifadesi doğru değildir. Sağlık çalışanları son yıllarda diğer kurumlarda çalışan personellerden asla fazla bir ücret almamakta, neredeyse daha düşük ücret alır hale getirilmişlerdir. Pandemi döneminden önce performans ücreti alan hastane sayısı birkaç tane iken, pandemi dönemi ile beraber maaş+ sabit ücret dışında performans ücreti alan hastane neredeyse kalmamıştır.

Pandemi döneminde 3 ay tavandan verilen ek ödeme, Haziran ve Temmuz ayında verilmemiş, Ağustos ayından itibaren verileceği sağlık bakanı tarafından açıklanmış ve resmi gazetede yayımlanmıştır. Ancak hala sağlık çalışanlarına bakan tarafından ek ödemeye ilişkin verilen söz yerine getirilmemiştir. Verilen sözün mutlak surette gereğinin yapılması, sağlık çalışanlarına vefanın göstergesi olacaktır. Sağlık çalışanları artık kuru laf değil icraat beklemektedirler. Kamuda çalışan memnuniyetinin en düşük olduğu kurum sağlık çalışanlarıdır. Yetkililer bunun sebebini araştırmalı ve gereğini yapmalıdır.”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Sağlık-İş İl Temsilcisi Yalçın Çiftçi ise Mehmet Tahtasız’a sağlık çalışanlarının taleplerini şu cümlelerle iletti: “Öncelikle tüm sözleşmeli çalışma modellerine son verilip herkese 4/a kadro verilmelidir. Tüm ek ödemeler emeklilik hesaplamasına dahil edilmelidir. Ek göstergeler kademeli olarak artırılmalıdır. Performans sistemi kaldırılmalıdır. Herkese adil, hakkaniyetli bir ücret verilmelidir. Yıpranma payı, beş yıla bir şeklinde ve geriye yönelik kapsamak şartıyla verilmelidir. Sağlıkta şiddet TCK’da düzenlenmelidir. Covid ve benzer hastalıklar meslek hastalığı olarak tanımlanmalı ve haklarımız verilmelidir. Sağlıkta özelleştirmelere son verilmelidir. Atatürk’ün başlattığı ‘ulusal halkçı sağlık’ politikalarına dönülmelidir.”

Tahtasız’a ziyaretleri sırasında CHP İl ve Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri de eşlik etti.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim