Türk Tabipleri Birliği’nin sağlıkta şiddetin nedenleri ve çözüm yollarını kamuoyu ile paylaştığına, her şiddet vakasında yetkilileri bir kez daha göreve çağırdığına, şiddeti önlemede daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören yasa tasarıları hazırladığına ve bunların TBMM’de kabul edilmesi için çaba sarf ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Yakın geçmişte meydana gelen başka şiddet vakalarının ardından Sağlık Bakanı’ndan randevu talep edilmiş ama girişimler sonuçsuz kalmıştır.

Bir arkadaşımızın görevi başında kaldırım taşıyla yaralanmasının ardından 28 Temmuz 2018’de 28 tabip odasının yöneticileri ile birlikte Türk Tabipleri Birliği Şanlıurfa’da “Şiddete Karşı Bildirge” açıklamış, eş zamanlı olarak bütün tabip odalarının katılımıyla bir gazete ilanı verilerek soruna kamuoyunun ve siyasi iktidarın dikkati çekilmiştir.

Dün karşılaştığımız saldırı, örneğin birkaç ay önce Eskişehir’de yaşadığımız daha önceki nice benzerleri gibi, sağlıkta şiddetin çok sayıda nedeninden birini yalınlıkla gözler önüne sermektedir. Bir hekimin hastane içerisinde ateşli silahla öldürülmesi sağlık kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğinin artık gözardı edilemeyecek ve ertelenemeyecek acil bir sorun olduğunu apaçık göstermektedir. Hem hastane yöneticileri hem de kamu idaresi bu sorunu ivedilikle çözmekle sorumludur. Sağlık çalışanları ve Türk Tabipleri Birliği görece basit önlemlerle bile engellenebilecek olan şiddet vakalarına karşı tahammüllerini çoktan kaybetmiştir.

Şiddetin ve diğer sorunlarımızın çözümü için Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışma grubu oluşturulmasını ortak akla inanmanın ve meslek örgütlerini merkeze alan çağdaş demokrasi anlayışının bir gereği olarak görüyor ve bu talebimizi de yineliyoruz.

Sağlıkta şiddetin engellenmesi için TBMM’ye sunulan yasa teklifinin yeni yasama döneminde ivedilikle yaşama geçirilmesini bekliyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim