SAĞLIKLI BİR UYKU NEDEN GEREKLİDİR?
Uzm. Dr.Şengül Uysal,13 Mart Dünya Uyku Günü nedeni ile yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
‘Uyku, yaşam için gereklidir ve tüm vücudumuzun dinlendiği, tazelendiği önemli bir onarım sürecidir. Günümüzde gelişen dünyada, insanlar uykuya yeteri kadar zaman ayırmamakta ve az uyumaktadır. Diğer yandan artan obezite nedeniyle uyku apne sendromu başta olmak üzere pek çok uyku bozukluğu daha sık görülmektedir. Sağlıksız bir uyku çoğu zaman gündüz uyanıklığı sürdürme güçlüğü yaratır. Dalgınlıklar ve istemsiz uyuklamalar, okul ve işte başarısızlığa, yanı sıra kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku vazgeçilmezdir.

UYKU BOZUKLUKLARI SIK GÖRÜLÜR MÜ?
İnsanların yaklaşık yarısı hayatlarının bir döneminde bir uyku sorunundan etkilenmektedir. Seksen beş farklı uyku hastalığı tanımlamıştır. Yatağa girip saatlerce uyuyamama, yeterli süre uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma ve gündüz uyuklama, yüksek sesle horlama, uykuda bazı anormal hareketler yapma, uykuda nefes durması bunlardan yalnızca bazılarıdır.

UYKU APNE SENDROMU NEDİR?
Dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalarda erkeklerin %4, kadınların %2’sinde uyku apnesi olduğu bildirilmektedir. Özellikle 40-65 yaşlar arasında ve erkeklerde sıktır. Uyku apne hastalarda gece boyunca yakınlarının fark ettiği, apne denilen nefes durmaları görülür. Şiddetli ve sürekli horlama, uykudan boğularak uyanma, kalitesiz uyku nedeniyle sabahları yorgun uyanma ve gündüz aşırı uyku hali sık saptanan diğer yakınmalardır. Gündüz uyuklamaları sebebiyle bu hastaların ev, iş ve trafik kazası yapma riskleri fazladır. Uyku apne hastaları çoğu kez uyurken horladığının ve nefesinin durduğunun farkında olmadığı için doktora başvurmaz veya geç başvururlar.

BAŞKA HASTALIKLAR DA GÖRÜLÜR MÜ?
Uzm.Dr. Şengül Uysal, Hastaların yarısından fazlasında yüksek tansiyon varlığının bilindiğini, bu hastalarda kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp ritm bozukluğu ve inme riskinin yüksek olduğunuda anlatarak, kan lipidlerinde artış ile şeker hastalığı ve insülin direncinin sık görüldüğünü bildirdi ve uyku apnesinin en kötü sonucunun ise, uyku sırasında ölüme yol açabildiğinin altını çizdi.

UYKU APNE TANISI NASIL KONUR?
Uyku bozuklukları tanısı için polisomnografi denilen uyku testi yapılması gerektiğini de belirten Çorum Özel Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Şengül Uysal, ‘Uyku testi, hastanın bir gece uyku laboratuvarında yatırılarak uykusunun değerlendirildiği bir tetkiktir. Gece boyunca uykuda, hastanın vücuduna ait pek çok biyolojik sinyal bilgisayara kaydedilir ve bu kayıtlar analiz edilerek uyku hastalıklarının tanısı konulabilir.’ dedi.
Editör: TE Bilisim