KOAH hakkında farkındalık oluşturmak ve bu hastalığı daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen eğitimde, İl Sağlık Müdürlüğü Sigara Bırakma Polikliniği’nden Dr. Medine Sarı Kocamanoğlu bir sunum yaptı.

KOAH’ın, Kronik (müzmin) Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığı’nın kısaltılmış ismi olduğunu hatırlatan Dr. Kocamanoğlu, “KOAH; zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu, hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan genellikle ilerleyici özellikte bir hastalıktır.” dedi.

Dr. Medine Sarı Kocamanoğlu, KOAH’ın tüm dünyaca mücadele edilen, kronik hastalıklar içerisinde 4. sırada ölüme sebebiyet veren ve her geçen yıl yaygınlığı artan bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı erken tanı sayesinde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır.” diye konuştu.

Her 10 KOAH hastasından sadece 1’inin hasta olduğunu bildiğini kaydeden Kocamanoğlu, “Hastalar hastalık belirtilerini soğuk algınlığı, sigara kullanımı vb. nedenlere dayandırdığı için zamanında göğüs hastalıkları uzmanına başvurmuyorlar. KOAH ilerlediği zaman geri döndürülmesi imkânsız hale gelen, akciğerleri tahrip eden, ilerleyici ve bireyi bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır. KOAH’ı önlemede solunum sağlığını korumanın, kirli havadan, sigara ve sigara dumanından uzak durmanın, önemi büyük. Uzun süre kirli, tozlu, dumanlı, partiküllü havanın solunması, akciğerleri tahriş ve tahrip ederek KOAH’a neden olmakta. Bilinmelidir ki KOAH’lı hastalarımızın günlük yaşamlarında aktif kalabilmeleri mümkün. Bu da KOAH’tan korunma kurallarına uyma, tedavi ve kontrollerin aksatılmaması, hasta için belirlenmiş doğru beslenme şekli ve doğru egzersiz tarzını hayatlarına yerleştirmeleri ile mümkün olabilir.” şeklinde konuştu.

Dr. Medine Sarı Kocamanoğlu sunumunda KOAH’tan korunma yollarını, teşhisini, tedavisini ve hastalıkla baş edebilme yollarını da anlatarak, hastalığın atak dönemlerinde hekimle işbirliği yapmanın hayatî önem taşıdığına vurgu yaptı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim