Sağlık çalışanlarının haklarına yönelik iyileştirmelerle ilgili Sağlık Bakanı Koca’nın “Diğer sağlık çalışanlarına iyileştirme sözü veremem” diyerek devlet yönetim anlayışı ile bağdaşmayan büyük bir ayrımcılığa imza attığını belirten Çiftçi, “Elbette ki sağlık hizmetlerinin sunumunda hekim çok önemlidir ancak sağlık hizmetinin sunumunda ebesinden hemşiresine, hasta bakıcısından teknikerine birçok ekip üyesi yer almaktadır. Hekimler kadar sağlık hizmetinin sunumunda yer alan tüm sağlık personeli birer meslek mensubudur. Sağlık hizmetlerinin sunumu, bir ekip işidir. Sağlık ekibinin her bir üyesi ayrı ayrı değerlidir. Bakanın açıklaması iş barışını bozmaktadır” dedi.

Sağlık Bakanı’nın hekimlerin emeklilikleri ile ilgili düzenlemeyi büyük bir lütufmuşçasına ifade ettiğini belirten Çiftçi, yapılan iyileştirmenin hekimlerin hak ettiği yaşam koşullarını sağlamaktan uzak olduğunu söyledi.

Sağlık hizmetlerinin sunumunun bir ekip işi olduğunu kaydeden Çiftçi, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Ayrımcılık kabul edilemez. Bu çağda bu anlayış ile devlet yönetilemez. Sağlık Bakanını sağlık çalışanlarını “hekim” ve “diğer sağlık çalışanları” şeklinde ayrımcılığa tabi tutmaktan men ederiz. Sağlık Bakanı sağlık çalışanları arasında ayrımcılığa son vermelidir. Sadece söylemlerden değil, “diğer sağlık çalışanları” “yardımcı sağlık personeli” kavramlarının mevzuatlardan çıkarılması gerekir. Yapılan iyileştirmeler tüm sağlık çalışanlarına yapılmalıdır.

Sağlık çalışanları Bakan’dan ayrımcılık değil, bütünlük, birlik ve dirlik beklemektedir. 657 sayılı yasanın 10. maddesi amirin memurları arasında ayrım yapmasını yasaklamıştır. Ancak Bakan dahi sağlık çalışanlarını hekim ve diğer sağlık çalışanı olarak ayırmıştır. Gece gündüz kar kış demeden özveri ile tüm ülkeye 24 saat sağlık hizmeti sunan sağlık emekçileri onurlu bir yaşam ve emeklilik süreçlerinde de hak ettikleri ücretleri talep etmektedirler. 2019 yılı için sadece vergi zamlarının % 23,73 olarak açıklandığı bir günde her gün maaşları eriyen sağlık çalışanlarına “zam bekleyin ama iyileştirme beklemeyin demek” kabul edilebilir değildir. Sağlıklı bir nefesin bedeli yoktur. İşte sağlıkçılar tüm ülkenin vatandaşlarına o sağlıklı nefesi aldırmak için uğraşmaktayken artık kendi alabilecekleri bir nefesleri kalmamıştır. Borç bini aşmıştır. Yoksulluk sınırı geçip açlık sınırına yaklaşan emekçilerin ücret ve diğer haklarının bir an önce hak ettikleri yere çıkarılması gerekmektedir. Bu siyasi iktidarın acil olarak alması gereken bir önlemdir.

Genel Sağlık-İş olarak; Sağlık Bakanını “sağlık ekibi” anlayışı ile düşünmeye, acil önlem alınması gereken böyle bir konuyu gündemde tutmadan “icra etmeye” sağlık hizmetinin sunumunda görev alan tüm sağlık çalışanlarına “insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşullarını” sağlamaya davet ediyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim