Torba kanunla birlikte aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet zorunluluğunun kaldırıldığını anlatan Lafcı, aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına, belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında nöbet verilebileceğini, defin ruhsatının belediye tabibi, toplum sağlığı merkezi tabibi ve aile hekimi tarafından verilebileceğini kaydetti.
Nöbet tutan öğretim üyelerine nöbet ücretlerinin ödeneceğini belirten Lafcı, üniversite ve özel hastane yetkilileri arasında yapılacak protokol ile işbirliği yapılan özel hastanenin YÖK’ün onayından sonra üniversite için sağlık uygulama ve araştırma merkezi kabul edileceğini belirtti.
Yasaya göre şehit eş veya çocuklarının, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babasının, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ödemeksizin araç alabileceğini anlatan Lafcı, “Aracın 5 yıl sonra satılması halinde bu vergi ödenmeyecek. Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2016'dan 1 Temmuz 2017'ye uzatılıyor” dedi.
Hacı Nuri Lafcı, “Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan tıp doktorları, 6 ay içinde Türkiye'ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle Türkiye'de fiilen çalışmak şartıyla mecburi hizmetten muaf olacak. Kanunla Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı KHK'larda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre çalışan sözleşmeli personelden kadroya geçenler sebebiyle iptal edilmiş sayılan pozisyonların yeniden kullanımına ve bu suretle eleman temininde güçlük çekilen yerlerde toplam 22 bine kadar personelin istihdamına imkân getiriliyor” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim