Belediye Meclisi’nin Aralık ayı oturumunda konuşan Özdel, “Öncelikle Çorum’da yaşayan emekliye, memura, işçiye ve işsizlere sesleniyorum. Saban uyandığınızda musluğu açtığınızda akan suya gelen zamma, asansöre bindiğinizde bunun için denetim ücretine yapılacak zamma, çevre temizliğine yapılacak zamma, ev için alacağınız her türlü ruhsata zamma, otobüse bindiğinizde ödeyeceğiniz bilete zamma, otoparka zamma kısaca yaşamımızın her alanında Belediye hizmetlerine yapılacak zamma karar veriliyor” dedi.

Ortalama tüm hizmetlere yüzde 10’dan başlamak üzere yüzde 30 ile yüzde 70 arası zam yapıldığını kaydeden Özdel, konuşmasının devamında şunları bildirdi:

“Oysa A Haber’e göre enflasyon rakamlarının ortaya çıkmasıyla birlikte emeklilerin alacağı zam oranı da belli olmuş. Buna göre zammın 6.65 olacağı açıklanmıştır. Merkez Bankası’nın TÜFE tahmini ise yüzde 12’dir. TÜİK’e göre Temmuz-Kasım enflasyonu böylece yüzde 5.71 çıkmıştır. Kısaca emeklinin, işçinin, memurun maaşına yapılacak zam bu oranlar dikkate alınarak yapılmaktadır. Belediyemizin de zam oranını vatandaşın gelirine göre yapması gerekir.

Özellikle son iki yılda doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar vatandaş için çekilmez hale gelmiştir. Bu zamlara Belediye’nin zamları da eklendiğinde sabit ve dar gelirliler için yaşam artık çekilmez hale gelmiştir.

Özellikle su parasını ödeyemeyen vatandaşların icra takibine maruz bırakıldığı, Emlak Vergisi’ni ödeyemeyenlerin yüklü gecikme zamlarına maruz bırakıldığı bir zamanda Belediye Meclisi olarak yapılacak zamların çok yüksek olduğunu belirtmek isteriz.

Zamlarla insanları yokluğa ve açlığa mahkûm edip, gıda yardımı yapmak, bedava kömür dağıtmak sosyal belediyecilik ilkeleri ile bağdaşmamaktadır.

Lalelere milyonlarca lira harcamak, beş yıldızlı otellerde satranç turnuvasına milyonlarca TL harcamak, gereksiz yatırımlar, boş stadyumlar ve acil olmayan yatırımlara para harcayıp suya, emlak vergisine % 30-40 zam yapmak kabul edilir bir durum değildir.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim