Sendikanın dünü, bugünü, yarını ve sahadaki sıkıntı ve taleplerin değerlendirildiği anlatan Saatcı, sendikanın Çorum’da açık ara önde olmasının, tüm kurum ve kuruluşlarda yetkili olmasında en büyük katma değeri olan üyelerin emeği ve fedakarlığının büyük olduğunu ifade etti.

Saatcı, “Sendika demek örgütlü mücadele demektir. Bizler sahada mücadele ederken her haklı talebimiz yerine getirilmeyebilir, sıkıntılarımız giderilmeyebilir. Ancak bu durum bizim mücadele azim ve kararlılığımızı etkilemez, bilakis daha da mücadele kararlığımızı artırır. Sendika olarak en önemli sorunlarımızdan ve mutlaka çözülmesi gereken ve gerekli yerlere taşıdığımız döner sermaye yönetmeliği adil ve adaletli bir şekilde yeniden yapılandırılmalı" dedi.

Sağlık çalışanlarının performans uygulamasına ilişkin olarak herkesin kabul edebileceği makul ve mantıklı kriterler getirilmesi gerektiğini belirten Saatcı, Herkese en yüksekten performans verecek durum olmayabileceğini, imkânların kısıtlı olabileceğini ancak en azında mevcut paranın dağıtılmasında bir adalet, denge, düzen sağlanabileceğini söyledi.

Bugün performans uygulamasında en büyük sorunun SUT fiyatlarının 10 (on) küsur yıldır artırılmaması olduğunu belirten Saatcı, hastane giderleri her yıl katlanarak artarken, gelirlerin SUT fiyatları artırılmadığı için artmadığını kaydetti. Ahmet Saatcı, “Sağlık çalışanları haklı olarak performans ücreti dağıtılmayan kurumlarda çalışmak istememekte, performans ücreti dağıtılan kurumlarda çalışmak istemektedirler. Döner Sermaye Komisyonlarının; Hastane gelirlerinden % 46,5 oranında performans dağıtım kararı alma imkanları varken % 39-40 oranında dağıtım kararı almaya devam etmektedirler. Komisyon üyeleri tarafından % 46,5 oranında alınmayan kararlara şerh düşülmesi karar verme makamında olanların keyfi uygulamalarını etkileyebilir. %46,5 oranında dağıtım kararı sorunu çözmez, kısmen azaltabilir. Bu işin kesin çözümü; SUT fiyatları ya günümüz koşullarına göre artırılmalı ya da sabit, nöbet ve icap ücretleri genel bütçeden karşılanmak suretiyle Döner Sermayenin yükü azaltılmalıdır. Bu itibarla tüm bakanlıklarda çalışan personellere maaş ve sabit ücretleri genel bütçeden ödenirken, sağlık çalışanlarının maaşla birlikte aldıkları sabit ücretin performans için dağıtılması gereken paradan düşülmesi çok büyük bir haksızlık ve adaletsizliktir. Sabit, nöbet ve icap ücretler genel bütçeden ödenmezse, sağlık kurumlarında performans ücreti almak sadece hayal olur. Bu açıdan sabit, nöbet ve icap ödemelerinin performans ücretinden düşülmesi olayına derhal son verilmesi gerekmektedir” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim