Çorum’un simgesi olan Saat Kulesi’nin, Osmanlı döneminde ve Çorumlu 7-8 Hasan Paşa tarafından yaptırıldığını ise, gerçek manada Çorumlu olan hemen herkes bilir.
Dışarıdan ya da kırsaldan gelen kentin yeni sakinleri ise, tarihe özel bir merakları yoksa, Saat Kulesi’nin kim tarafından, ne zaman yaptırıldığını bilmeyebilirler.
Saat Kulesi’nin hemen dibinde, Hürriyet Meydanı’nda buna ilişkin kısa bir araştırma yaptık. Gördük ki, Saat Kulesi’ni yaptıran 7-8 Hasan Paşa’yı çoğu yurttaş bilmiyor.


Hürriyet Meydanı’nda bulunan ve Çorum’un en merkezi noktasını oluşturan Saat Kulesi, tam 122 yıldır Çorumlulara zamanı gösteriyor.
Saat Kulesi, 1894 yılında (H. 1312) II. Abdülhamit döneminde padişahın Beşiktaş Muhafızı olan 7-8 Hasan Paşa tarafından yaptırıldı. Kulenin çanı da Hasan Paşa tarafından itina ile seçilerek İstanbul’dan Çorum’a gönderildi.

ZAMANA MEYDAN OKUYOR
27.5 metre yüksekliğindeki saatin katranını oluşturan dairenin çapı 1.5 metre, yelkovan uzunluğu 85 cm, akrep uzunluğu 70 santimetre.
Zamana meydan okuyan Saat Kulesi’nin bakım ve onarımı Belediye tarafından sağlanıyor. Kurma işlemleri de yine belediye görevlilerince yerine getiriliyor.

TURHAN CANDAN: İKİ GÜNDE BİR KURULUYOR
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, 2 günde bir görevli tarafından Saat Kulesi’nin çan mekanizmasının ayrı ayrı kurulduğunu söyledi. Günün mevsim normallerine göre de saatin ayarlarının yapılması gerektiğini ifade eden Candan, “Dişlilerin ısınmaması için de belirli sürelerde yağlama işlemleri gerçekleştiriliyor. Görevlimiz 81 basamaklı olan Saat Kulesi’nin en üst kısmına çıkıp akrep, yelkovan ve diğer parçalarının çalışıp çalışmadığını günübirlik kontrol ediyor” dedi.

“FEVZİ ÇAKMAK YAPTIRDI” DİYEN DE VAR
Saat Kulesi’nin hemen altında, insanlara “Saat Kulesi’nin hangi tarihte, kim tarafından yaptırıldığını” sorduk.
Gördük ki, vatandaşlar bu soruya genellikle “bilmiyorum” yanıtını veriyorlar.
Görüşünü aldığımız yaklaşık 20 kişiden, 7-8 Hasan Paşa’nın kim olduğunu bilen çıkmadı.
Bir vatandaş ise, “Saat Kulesi’ni kim yaptırdı?” sorusuna “Fevzi Çakmak” cevabını verdi. 

Saat Kulesi iki günde bir Belediye görevlisi tarafından kuruluyor. 

Saat Kulesi’nin merdivenleri tam 81 basamak…

Soru yöneltilen yaklaşık 20 kişiden biri bile, Saat Kulesi’ni kimin yaptırdığını veya 7-8 Hasan Paşa’nın kim olduğunu bilemedi. 




(Yusuf ÇINAR) 

Editör: TE Bilisim