Bazı gazetelerde Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül tarafından verilen yazılı beyanatta "Tarıma verilen destek yetersiz" başlığıyla üreticilerin 2007 yılından bu yana yeterince destek alamadığı ve toplam gayri safi hasıladan tarımsal destekler için ayrılan payın yetersiz olduğu ve çiftçinin devletten alacağı olduğu ile ilgili açıklama yapıldığını anımsatan Bekiroğlu, bu açıklamayı yeterli donanıma sahip olmayan, tarımdaki gelişmeyi görmeyen bir mühendisin garip açıklaması olarak kabul etmek gerektiğini ifade etti.
Bekiroğlu, ilgili şahsın yıllardır bu ülkenin kalkınmasına ve doğal olarak tarımına katkı sağlamamayı kendine görev edinen zihniyete sahip açıklamalarıyla gündemde olmayı kendine görev edindiğini vurguladı.
Temsil ettiği Meslek Odası'nın ise bu tür açıklamalara ses çıkarmayarak, binlerce üyesinin kabul etmediği absürt görüşleri kendi siyasi hesapları ve şahsi ikballeri için kullandığını kaydeden Bekiroğlu, "Tarımda 2003­2015 yılları arasında yapılan çalışmaların en çarpıcı örneği şudur ki 2002 yılında tarımsal gayri safi milli hasıla 8,7 milyar TL iken bu gün 12 milyar TL olmuştur" dedi.
Avrupa ülkeleri içerisinde 61 milyar dolar tarımsal büyüklüğü ile Türkiye'nin 1. sırada olduğunu, tarım sektörünün son 10 yılın 9'unu büyüyerek tamamladığını açıklayan Bekiroğlu, ayrıca teknolojik değişimler, toplulaştırma, tohum ve genetik çalışmalar gibi üst konsept yatırımların da dünya ülkeleriyle yarışacak şekilde devam ettiğine dikkat çekti.
AK Parti hükümetlerinin her zaman çiftçinin, üreticinin yanında olduğunu, yatırımların önünü açtığını, çiftçiyi işletmeci ve yatırımcı statüsüne çıkarttığını ve böyle de devam edeceğini dile getiren İl Başkanı Bekiroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Tarıma ve çiftçiye desteklerimiz artarak devam edecektir ve çiftçimize her türlü üretim desteği verilecektir bu yönden İlgili temsilcinin açıklamasında üreticinin devletten alacağı olduğu konusunda haklılık payı vardır, çiftçimize destekler devam edecektir. Ancak geçmiş ve yakın zaman kıyaslandığında kanunen verilmesi gereken destek verilmiştir. Sadece 2012 ve 2013 yıllarına bakıldığında bu ödemenin fazlasıyla yapılmış olduğu görülecektir. Nakdi hibe desteği, tarımsal ürün alımları yoluyla yapılan destekler (TMO), tarımsal kredilerin faiz sübvansiyonu, tarımsal ürün ihracat desteği, balıkçı gemilerine sağlanan mazot desteği, IPARD kapsamındaki alımlarda vergi muafiyeti, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri, tarımsal sulama yatırımları konularını içeren destekleme miktarı 2013 yılında 17.525 milyar TL 2013 yılı GSYMH ise 1.565.181 milyar TL ve karşılama oranı 1,12, 2014 yılında ise 17.731 milyar TL destekleme ödenmiş. GSYMH miktarı 1.764.000 milyar TL karşılama oranı ise 1,01 olmuştur. Sadece son iki yılın tarımsal destek miktarı 35 milyar TL üzerindedir. İlgili temsilci arkadaşı tekrar düşünmeye ve hesap bilgisini yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum.
Bu gelişmeler ışığında ilimizde bu destek ve yatırımlardan pay almıştır. Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından tarıma destekler devam etmektedir. Yaklaşık 30 destekleme kalemi bulunmakta ve her yıl artan oranlarda desteklemeler yapılmaktadır. Ekonomik yatırımlar, basınçlı sulama sistemleri desteklemeleri 2015 yılında da devam etti. Ekonomik yatırımlarda ilimizde 2015 yılında 11 proje geçerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca da onaylanmıştır. Bu projelerin toplam yatırım bedelleri 8 milyon TL civarında olup bu bedelin yaklaşık yarısı olan 4 milyon TL si hibe olarak verilecektir. Bu projelerin sözleşmeleri ve yatırımları devam etmektedir. 2015 yılına kadar toplam 55 tesise destek verilmiş, bu yatırımlarla birlikte toplamda 15 milyon TL civarında yatırım destek ödemesi yapılmıştır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da ayrıca tarımsal tesislerden turizm yatırımlarına kadar birçok kalemde destek vermekte ve hibe oranları % 65’lere kadar çıkmaktadır. 2015 yılına kadar 330’ un üzerinde tesise destek verilmiş 85 milyon TL yatırıma karşılık 49 milyon TL üzerinde yatırım desteği verilmiştir.
2014 yılı dahil olmak üzere ilimize alet ekipman desteği kapsamında yaklaşık 35 çeşit ve 4100 adet alet ekipman verilmiş toplam da ise 18 milyon TL hibe desteği ödenmiştir. Büyük projeli iller dahil olmak üzere bu destek miktarıyla (GAP, DAP vb) Türkiye de ilimiz 15. sıradadır. Yine basınçlı sulama sistemleri ile ilgili başvurular alınmış bu projeden de 2015 yılında 10 adet talep gelmiştir. Gecen yıllara göre bu sayıda ziyadesiyle artmış olup bu yatırımlar için de 150.000 TL hibe desteği sağlanacaktır.
Tarım; Çorum gayri safi milli hasılasının yaklaşık % 15’lik dilimine katkı yapan önemli bir sektördür. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılında toplamda 90 milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapılacaktır. Bu ödemelere yukarıda açıklaması yapılan yatırımlar dâhil edilmemiştir. Bu yatırımlarla birlikte 2015 yılında toplamda üreticimiz ve yatırımcımıza 100.000.000 TL eski rakamla 100 trilyon destekleme yapılacaktır. Bununla birlikte 2002 yılından 2015 yılına kadar toplamda 1.000.000.000 TL yani eski rakamla 1 katrilyon üzerinde destekleme ve yatırım yapılmıştır.
Ülkemizde genelinde tarım sektörü küresel krizlere ve şiddetli kuraklıklara rağmen Son 10 yılın 9'unda büyüyerek, son 50 yılın en istikrarlı dönemine ulaştı.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim