Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde riskli bir ortopedi ameliyatı, Ortopedi Uzmanı Op.Dr. Murat Çalbıyık tarafından başarıyla sonuçlandırıldı ve yürüyemez duruma gelen 60 yaşındaki kadın hasta sağlığına kavuşturuldu.
Op.Dr.Murat Çalbıyık, H.K. isimli hastanın kalça kemiği erimesi nedeniyle yürüyemez duruma geldiğini anlatarak, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:
“Hipertansiyon ve diyabet nedeniyle kronik böbrek yetmezliği sonucu 9 yıldır diyalize giren hastaya 10 ay önce Ankara’da özel bir hastanede canlıdan böbrek nakli yapılmıştır. Böbrek nakli sırasında ve sonrasında kullanılan kortizon ve benzeri ilaçlar sonucu, kalça ekleminde avasküler nekroz (kalça kemiği erimesi) gelişen hasta, yürüyemez duruma gelmiştir. Yaklaşık 4 ay önce diyabet nedeni ile ayak parmağı ampute edilen (kesilen) hastanın kalça eklemine yönelik hastanemizde total kalça protezi yapıldı.
Tabii ki yüksek risk grubu taşıyan bu tip hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası bakım önemlidir. Bu tip vakalarda Anestezi, Nefroloji, Dahiliye ve Yoğun Bakım hizmetlerinin beraber ve koordineli çalışması ve yüksek standartta olması gerekmektedir. Bu bir ekip çalışması olayıdır. Bu tip vakalarda birçok branşın beraber koordineli çalışması sonucu başarılı sonuçlar alınabilir. Böbrek nakli yapılmış hastaya, üzerinden uzun bir süre geçmemesine rağmen kalça protezi yapılması ve sağlığına kavuşturulması Hastanemizin güçlü kadrosunun yüksek standartlarda verdiği hizmetin bir sonucudur.”
Hasta H.K. de, “Kalçamda oluşan rahatsızlık nedeniyle yürüyemiyordum. Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Bölümü’nde, Op. Dr. Murat Çalbıyık hocamız tanısını koydu ve ameliyatı gerçekleştirdi. Şu an ağrılarım kesildi. Hocamızın Çorumlu olması ve bu ameliyatın Çorum’da yapılması şahsım ve Çorum için hem şans, hem de gurur vericidir” dedi.
H.K. Hastane yönetimine, Çalbıyık’a, ameliyat ekibine, servis hemşirelerine ve çalışanlarına teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim