Türkiye’de, Türkiye Özürlüler Araştırması’na göre toplam nüfusun içerisindeki engellilerin oranının yüzde 12.29 olduğunu anlatan Çam, bu oranın 10 milyona yakın kişinin veya toplam nüfusun her 8 kişiden birinin engelli olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Kamusal ve sosyal alanlara bakıldığında engellilerin görülemediğini belirten Hayati Çam, bu alanları engellilere göre de düzenlenmediği, erişebilirlikten söz edip engel yaratmaya devam edildiği için onlara hayatın zindan edildiğinin kimsenin farkında olmadığını açıkladı.

Son dönemlerde belediyelerin ve kimi kamu kurum ve kuruluşlarının, hatta bazı STK’ların engellilere yönelik çalışmalarının kaş yaparken göz çıkarma anlamına gelen merhameti önceleyen medyatik düzenleme ve etkinliğe dönüştüğünü ifade eden Çam, engellilerin asıl beklentisi ve isteğinin topluma karışmak, aynı mekânı paylaşmak yanında aynı toplumsal hayatı paylaşmak olduğunu söyledi.

Cadde ve sokakların, engellilerin kullanımına kapalı olduğunu kaydeden Çam, belediye başkanlarının sayıları ile çok övündükleri asansörleri olmayan üst geçitlerin bile sadece engellilerin değil, yaşlıların, hamilelerin, romatizmal hastalıklıların, yükseklik korkusu olanların, bebek arabası ile sokağa çıkan annelerin korkulu rüyası olduğunu dile getirdi.

Resmi binalar başta olmak üzere binalarda girişten merdivenlere, iç düzenlemelerden tuvaletlere kadar her yerin engelliler için ıstırap kaynağı olduğunu belirten Çam, “Park edilmiş araçlar, çökmüş, bozulmuş veya kilitli taş döşenmiş, ayaklı reklam panoları yerleştirilmiş, kesilmiş ama sökülmemiş ağaç kütükleri, çukurlar, gelişigüzel dikilmiş bayrak direkleri, yükseğe asılmış çöp tenekeleri ile kaldırımlar, kaygan malzeme döşenmiş mağaza ve AVM önleri ile koridorları yalnız engellilerin değil, tüm yayalar için hayatı cehenneme çevirmektedir.

BASK olarak süreğen hastalıklardaki artışa da dikkat çekmek istiyoruz:

Tedavi maliyetleri çok yüksek olan süreğen hastalıklardaki artış tehlikeli boyutlardadır. Devletin süratle tedbir alması gerekmektedir.

Her şeye rağmen, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle birlikte yaşama ilkesinin hayata geçirilmesi için herkesi duyarlılığa, adım atmaya, engel çıkarmaktan vaz geçmeye çağırıyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim