Çorum için üretimi devam eden rüzgâr türbinlerinin üretiminin yapıldığı Hindistan’ın Chenneai bölgesinde bulunan Leitwind Shriram Manufacturing Limited şirketini ziyaret eden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye Belediye Başkan Yardımcıları Alper Zahir ve Turhan Candan ile Belediye teknik personeli eşlik etti.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yerli ve yenilenebilir kaynaklar üzerinde ciddi çalışmalar yaptığını belirten Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, kendilerinin de yerelde bu çalışmalara destek vermek ve Türkiye’yi enerji konusunda önemli bir noktaya getirmek için 4 megavatlık RES yatırımımı yaptıklarını söyledi. Proje için en uygun yer olarak belirledikleri Samsun’un Lâdik ilçesinde 67.550 metrekare arazi üzerinde inşaat çalışmaları devam eden rüzgâr enerji santralinin türbinlerinin 2 tanesinin kanat ve jeneratörlerinin üretiminin Hindistan’da tamamlandığını ifade eden Başkan Külcü, “Diğer parçalarının üretimi ise % 80 tamamlandı. Türbinler Ağustos ayı içerisinde Hindistan’dan Türkiye’ye nakledilecek ve Eylül ayı içerisinde de Lâdik’te montajına başlanacak” dedi.

Türkiye’de RES yatırımı yapan bazı firmaların türbin imalatından kaynaklanan sorunlar yaşaması ve yatırım sonrası çözümlerin zorlaştığının teknik ekiplerce belirlenmesi üzerine üretim aşamasından itibaren kontrollü bir sürecin gerektiğini ifade eden Külcü, “Bu çerçevede Hindistan’a gitme ve üretimde kullanılan malzemelerin teknik şartnameye uyumunu denetleme zarureti doğmuştur. Yaptığımız incelemelerde üretim ve montaj ile ilgili herhangi bir sorun tespit etmedik. Buda bizi mutlu etti” diye konuştu.

Kamu kurumunca yapılan Türkiye’nin en büyük lisanssız RES yatırımını ilk kez Çorum Belediyesi olarak gerçekleştirdiklerinin altını çizen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Rüzgâr Enerji Santrali ile tüketen durumdan üreten bir konuma geçeceğiz. Hem ülkemizin ekonomisine hem de belediyemizin bütçesine önemli katkılar sağlayacağız. Proje, yaklaşık 27 milyon TL’ye mâl olacak. RES projesi hizmete girdikten sonra 5 yılda kendisini amorti edecek. Ülkemize ve şehrimize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim