Rekreasyonun mühendislikten mimarlığa, antropolojiden dine, eğitimden teknolojiye, turizmden ticarete 33 farklı alanla ilişkisinin ortaya konduğu kongrede, Rekreasyon üzerine yapılmış bilimsel çalışmaların yetersizliği, uzmanlaşmış akademik kadroların eksikliği, rekreasyona yönelik sanayi ve üniversite işbirliklerinin olmayışı, bu bölüm mezunlarının deneyim eksikliği, kamu ve özel sektördeki rekreasyon farkındalığının yeterli olmaması, istihdam olanaklarının rekreasyon alanı dışındaki farklı gruplar ve bireyler tarafından değerlendiriliyor olması, kamu ve özel sektörde rekreasyon uzmanına yeterli kadronun tahsis edilmemesi ve daha bir çok sorun dile getirildi.

Düzenlenen panelin açılışında konuşan Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Faruk Yamaner, rekreasyonun Türkiye’de ilk olarak otellerde eğlence amacıyla başladığını belirterek rekreasyonun aslında antrenman alanında çok sayıda bilimi içine alan bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.

Turizmin büyük bir alan olduğunu ve turizm sektöründekilerin spor bilimlerinin rekreasyon içine girmesini istemediğini belirten Yamaner, bu açıdan sağlık ve bilim rekreasyonu olarak çalışmalarını yürüttüklerini dile getirdi. Spor biliminin bütün bilimleri içine alan temel taşlardan birisi olduğunu, Hitit Üniversitesi’nde rekreatif etkinliklerle şizofren hastaların tedavi edildiğini ayrıca otizm ve down sendromluların da bu eğitimle muazzam bir noktaya geldiğini belirten Prof.Dr. Yamaner, Türkiye’de bu alanda tek üniversitenin Hitit Üniversitesi olduğunu söyledi.

Rekreasyon Derneği Başkanı Pervin Bülbül ise konuşmasında son yüzyılda insanların monoton bir hayat sürdüğünü ve insanları hayata bağlayacak, canlılık getirecek faaliyetler gerektiğini bu etkinliklerin tümünün rekreasyon olduğunu kaydetti.

9 Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölüm Başkanı Prof.Dr. Özkan Tütüncü de rekreasyonun sadece bir bilim dalının tekelinde olmadığını, rekreasyonun insanın gelişiminde ve kişiliğinin oluşmasında büyük bir önemi bulunduğunu dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından oturumlara geçildi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim