2008 ve 2014 yılı sonuçlarını karşılaştıran rapordaki genel endekse göre en rekabetçi ilk üç il İstanbul, Ankara ve İzmir olarak sıralanırken; rekabet gücü en düşük son üç il ise Şanlıurfa, Muş ve Şırnak oldu. En rekabetçi ilk otuz şehir arasında Trabzon, Rize ve Artvin’in yükselişi dikkat çekerken; Zonguldak, Mersin ve Adana ilk otuz içinde en hızlı rekabet gücü kaybeden şehirler arasında yer aldı.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından ilki 2009 yılında açıklanan ve 81 ilin rekabet güçlerini değerlendiren ‘İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu’, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğinde daha gelişmiş bir veri seti ve metodoloji ile güncellendi.

Türkiye’de rekabetçiliğin bölgesel dağılımına dair daha tamamlayıcı bir tablonun ortaya çıktığı rapor kapsamında, geçmişe dönük olarak karşılaştırma yapılarak aradan geçen süre zarfındaki değişiklikler de analiz edildi.

Türkiye’de rekabetçiliğin bölgesel dağılımına, bölgesel kalkınmanın bileşenlerine ve bölgesel kalkınma politikalarının etkilerine dikkat çeken rapor; Adana Vali Yardımcı Cengiz Horozoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Çukurova SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan, AGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gülümsün Adalı, EDAM Başkanı Sinan Ülgen ile TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Pelin Yenigün Dilek’in katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda açıklandı.

ÇORUM’UN GÖRÜNÜMÜ

TÜRKONED’in ‘İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu’na göre, Çorum, piyasa büyüklüğü bakımından 2008’den 2014’e 29. sıradan 31. sıraya,  makroekonomik istikrar endeksinde 39. sıradan 40. sıraya düşmüş, finansal derinlik endeksinde ise 48. sıradan 40. sıraya yükselmiş görünüyor.

2014 yılı itibariyle Çorum, 81 il içinde, emek piyasalarında 49. sıradan 50. sıraya düşmüş, insan sermayesinde 57. sırayı muhafaza etmiş, yaratıcı sermayede 61’den 65’e düşmüş, sosyal sermayede 56’dan 55’e yükselmiş, fiziki altyapı endeksinde ise 56. sıradan 54. sıraya  çıkmış durumda.

ÇORUM’UN DURAKSADIĞI GERÇEĞİ

Gazeteniz ÇORUM HABER, 1980’li yıllarda “Anadolu Kaplanı” unvanını kazanan ve sanayileşme yoluna giren, dolayısıyla, sosyal-kültürel bakımdan da gelişmeye başlayan Çorum’un, 1990’lı yıllardan başlayarak yerinde saydığını, sanayileşmenin duraksadığını sık sık ifade ediyor.

Bu doğrultudaki değerlendirmelerimizde, Çorum’un 81 il içinde 30’lu ve 40’lı rakamlara takıldığını, bunun “orta gelişmişlik” tuzağı olarak nitelenebileceğini, Çorum’un sanayileşme ve büyüme hamlesini sürdürmesi gerektiğini de defalarca vurguladık. TÜRKONFED’in araştırması da, Çorum’un olduğu yerde takılıp kaldığını, ilerleyemediğini çarpıcı biçimde gözler önüne seriyor.

 (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim