Türkiye’nin sahip olduğu doğal yapıdaki tüm iç sulara ait dere ve göllerin taranmasının amaçlandığı proje kapsamında, iç sulara ilave olarak çevre denizlerdeki kıyılara gemilerle açılarak örnekler alınıyor.

Proje kapsamında taraması yapılan göl ve derelerde biyolojik, hidromorfolojik, kimyasal ve fizikokimyasal parametrelerin ölçümleri gerçekleştiriliyor. Biyolojik kalite bileşenleri bentik makroomurgasızlar, fitoplankton, fitobentoz, balık, makrofit, makroalg ve angiospermleri kapsayan projenin birinci ayağında 2017 yılında batı bölgelerimizde yer alan 8 havzadaki (Konya, Susurluk, Kuzey Ege, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Batı Akdeniz ve Antalya Havzaları) göl ve derelerin taranması yapılırken ikinci ayağında ise geçen sene daha çok iç bölgelerin olduğu Burdur, Akarçay, Sakarya, Batı Karadeniz, Yeşilırmak, Kızılırmak, Meriç Ergene, Doğu Karadeniz ve Marmara Havzalarında yer alan yaklaşık 200’ün üzerinde göl ve 350’nin üzerinde dere/ırmağın taraması gerçekleştirildi.

Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Faruk Maraşlıoğlu, projenin ikinci ayağında çalışma alanı olan Kızılırmak ve Burdur Havzalarında yer alan toplam 37 doğal göl ve 36 dere/ırmakta ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde olmak üzere üç örnekleme döneminde fitoplankton ve fitobentoz örneklemelerini yaparak Hitit Üniversitesi Araştırma Laboratuvarlarında bu örneklerin sayımlarını gerçekleştirirken projenin üçüncü ayağının ise genellikle ülkenin güney ve doğusunda yer alan havzalarındaki (Seyhan, Ceyhan, Asi, Doğu Akdeniz, Çoruh, Fırat Dicle, Aras ve Van Gölü Havzaları) göl ve dere/ırmakları kapsadığı, bu kapsamda öğretim üyesinin 2019 yılında üç örnekleme mevsimi olmak üzere Seyhan Havzasında yer alan 12 göl ve 33 dere/ırmakta çalışmalar yürüteceği, projenin önümüzdeki yılda ise raporlama bölümüne geçileceği dile getirildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim