Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan RAM Müdürü Tahir Demir, çocukların yaptıkları resimlerin sadece çizim değil, onların genel olarak bilişsel yansımaları olduğunu ifade ederek, “Çocuklar iç dünyalarında yaşadıklarını en duru halde davranışlarla ifade etmektedirler. Ayrıca bireyin resim yapması rahatlatıcı bir yöne sahip olan sanatsal bir aktivitedir.
Resim analizi; çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek, çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir” dedi.
Psikoloji anlamında bireyi anlamak için resim yöntemlerini kullanmaya olan ilginin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Tahir Demir, hazırladıkları projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“3-13 yaş arası bireylerin kendini ifade etme becerisi düşük olması sebebiyle normal psikolojik danışma sürecinin yürütülmesinde sorunlar yaşanmaktadır. Çocukların dil gelişimleri, bilisel gelişimlerine bağlıdır. Bilişsel dünyada yaşadıkları durumlar ise oyun, resim gibi somuta dökülen objektif kriterlerle gözlemlenebilmektedir. Özellikle bastırma, yansıtma ve yer değiştirme gibi temel psikolojik savunma mekanizmaları başta olmak üzere id, ego, süperego ve diğer savunma mekanizmaları konusunda çocuklar psikolojik dünyalarını resimle daha rahat ifade edebilmektedir. Çocukların yaptıkları resimler sadece çizim değil onların genel olarak bilişsel yansımalarıdır. Çocuklar iç dünyalarında yaşadıklarını en duru halde davranışlarla ifade etmektedirler. Ayrıca bireyin resim yapması rahatlatıcı bir yöne sahip olan sanatsal bir aktivitedir. Resim analizi; çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek, çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. Psikoloji anlamında bireyi anlamak için resim yöntemlerini kullanmaya olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu bağlamda Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilecek olan “Çocuk Resimleri Analizi Eğitimi Projemiz” farklı okul ve kurumlarda görev yapan 20 psikolojik danışman ve rehber öğretmene yönelik olup 2 gün 16 saat şeklinde olacaktır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim