Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunun yaşandığının ifade edildiği açıklamada, 15 Mayıs Salı günü kılınacak ilk teravih namazının ardından 16 Mayıs Çarşamba günü sahura kalkıp tutulacak ilk oruç ile bu mübarek aya girileceği kaydedildi.

İl Müftülüğü’nün Ramazan ayı öncesinde tüm hazırlıkların tamamlandığının ifade edildiği açıklamada, “Rahmet, bereket, oruç ve Kurban ayı Ramazan’ın huzur içinde, manevi kazançla geçmesi için bir dizi program hazırladık.

Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir konuyu kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması “Tüketim Ahlâkı ve İsraf” olarak belirlenmiştir. Camilerimizdeki aydınlatma ve ses sistemleri ile klimalar gözden geçirilerek eksiklikler giderildi. Her sene olduğu gibi bu sene de Müftülüğümüz tarafından hazırlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesi’nce bastırılan imsakiyeler görevliler vasıtasıyla halka dağıtıldı.

Merkez camilerimizle minaresi bulunan bütün belde ve köy camilerimizin şerefelerindeki kandiller akşam ezanı ile sabah ezanı (imsak vakti) arasında yakılacak. Ayrıca Çimento Camii’ndeki mahyalar da belirtilen vakitler arası ışıklandırılacaktır” denildi.

CAMİLERDE VAAZ PROGRAMLARI

Ramazan ayı boyunca Ulu Cami'den merkezi sistemle öğle ve teravih namazı öncesinde, ayrıca merkezdeki muhtelif cemaat yoğunluğu bulunan uygun camilerde münavebeli olarak vaaz ve irşat programı uygulanacağının belirtildiği açıklamada. Ramazan ayı boyunca belde ve köy camilerinde de vaaz ve irşat programı uygulanacağı dile getirildi.

MUKABELE PROGRAMLARI

Ramazan ayı boyunca tüm camilerde sabah mukabelesi, öğle ve ikindi vakitlerinde de muhtelif camilerimizde mukabele programı cami görevlilerimizce, Hıdırlık Kur'an Kursu’nda eğitim gören hafızlar ile İmam-Hatip Lisesi'nde okuyan hafız öğrenciler ve dışarıdan hafızlığını bitirmiş öğrenciler tarafından uygulanacağının belirtildiği açıklamada ayrıca bayan Kuran Kursu Öğreticileri tarafından Camilerde bayanlara yönelik mukabele okunacağı ifade edildi.

YEDİ CAMİDE HATİMLE TERAVİH

Bu yıl Ramazan Ayı’nda Hıdırlık Camii, Kubbeli Camii, Hicret Camii, Sancaktar Camii, Karakeçili Camii ve Güldane Hatun Camii ve Garantievler camileri olmak üzere 7 camide hatimle teravih namazı kılınacağının kaydedildiği açıklamada, merkez camilerden Hıdırlık Camii, Abdibey Camii ve Akşemsettin Camilerinde Ramazan Ayının son 10 günü itikafa girilebileceği anlatıldı.

KADİR GECESİNDE AÇIK BULUNDURULACAK CAMİLER

İl Müftülüğünden yapılan açıklamada Kadir gecesinde Ulu Camii, Abdibey Camii, Hıdırlık Camii, Akşemsettin Camii, Buhara Camii, Fatih Sultan Mehmet Camii, Huzur Camii ve Veysel Karani Camilerinin sabaha kadar açık bulundurulacağı, vatandaşların Ramazan ayının feyiz ve bereketinden istifade etmelerinin sağlanması amacıyla 24 Mayıs 2018 Perşembe günü öğle namazından önce Akşemsettin Camii’nde Mevlit programı, 29 Mayıs 2018 Salı günü Ulu Cami’de ikindi namazından önce Kur’an ziyafeti programı icra edileceği vurgulandı.

OSMANLI GELENEĞİ ÇORUM'DA YAŞAMAYA DEVAM ERECEK

Çorum’da geçen yıllarda uygulanan ve büyük beğeni toplayan ‘Enderun Usulü Teravih’ ve ‘Cumhur Müezzinliği’ uygulaması bu yıl 4 Cami de gerçekleşecek. Osmanlı Devleti zamanında uygulanan gelenek Çorum’da yaşatılarak Ramazan heyecanı ve mutluluğunun zirveye taşınması amaçlanıyor. Yapılan açıklamada 22 Mayıs 2018 Salı akşamı Akşemsettin Camii, 29 Mayıs 2018 Salı akşamı Ulu Camii, 05 Haziran 2018 Salı akşamı Hz. İbrahim Camii’nde,

12 Haziran 2018 Salı akşamı da Kümeveler (Hz.Ebu Bekir) Camii’nde, olmak üzere 4 camide Enderun usulü Teravih namazı kılınacağı dile getirildi.

TDV ÇORUM ŞUBESİ İFTAR YEMEĞİ BULUŞMASI

Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2018 yılı Ramazan ayı için “Tüketim Ahlâkı ve İsraf” teması olarak belirlenen konu çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesi de “İyilik Sofrası İftarı” verecek.

22 Mayıs 2018 tarihi Salı günü Merkez Akşemseddin Camii yanında 1500 kişinin katılmasının beklendiği “İyilik Sofrası İftarı” programı düzenlenecek.

KARDEŞ ŞEHİR PROGRAMI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ülke genelinde iller arasında gerçekleştirilecek Kardeş Şehir programı kapsamında Yozgat İli kardeş şehir olarak belirlenirken, Ramazan ayı içerisinde vaaz ve irşat faaliyeti belirlenen bu kardeş şehir ile karşılıklı olarak yapılacak.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim