Çorum Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM)’ın Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından kabul edilen “Çocuk Resimleri Analizi Eğitimi” projesi başlıyor.
Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve OKA tarafından kabul edilen “Çocuk Resimleri Analizi “ isimli projeye yönelik bilgi veren RAM Müdürü Tahir Demir, projenin 3-13 yaş arası bireylerin kendini ifade etme becerisi düşük olması sebebiyle normal psikolojik danışma sürecinin yürütülmesinde sorunlar yaşandığını hatırlattı. Küçük çocukların dil gelişimlerinin bilişsel gelişimlerine bağlı olduğunu, bilişsel dünyada yaşadıkları durumların ise oyun, resim gibi somuta dökülen objektif kriterlerle gözlemlenebildiğini anlatan Demir, “Özellikle bastırma, yansıtma ve yer değiştirme gibi temel psikolojik savunma mekanizmaları başta olmak üzere id, ego, süperego ve diğer savunma mekanizmaları konusunda çocuklar psikolojik dünyalarını resimle daha rahat ifade edebilmektedir.
Çocukların yaptıkları resimler sadece çizim değil onların genel olarak bilişsel yansımalarıdır. Çocuklar iç dünyalarında yaşadıklarını en duru halde davranışlarla ifade etmektedirler. Ayrıca bireyin resim yapması rahatlatıcı bir yöne sahip olan sanatsal bir aktivitedir. Resim analizi; çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek, çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. Psikoloji anlamında bireyi anlamak için resim yöntemlerini kullanmaya olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır” dedi.
Bu kapsamda hazırlanan projede RAM Rehberlik ve Psikolojik Danışma bölümünde görev yapan rehber öğretmenler, okul öncesi kurumlar ile ilkokullarda görev yapan 23 psikolojik danışman ve rehber öğretmene 2 gün 16 saat boyunca eğitim verileceğini kaydeden RAM Müdürü Demir, projeye destek veren ve katkı sağlayan eğitimcilere teşekkür etti.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim