Yerleşim yerlerinin girişlerinde nüfus ve rakım bilgilerinin yer aldığı bilgilendirme tabelalarının uluslararası standartlara göre hazırlandığını ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluğunda olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Veli İlçi, son günlerde Çorum’un nüfus değişikliği neticesinde yenilenen farklı zamanlara ait tabelalardaki farklı rakım değerindeki değişikliğin oldukça dikkat çektiğini, esprili bir şekilde konunun sosyal medyada yer alırken, konuya teknik olarak pek bakılmadığını ifade etti.
Bu konunun sadece Çorum’da değil diğer illerde de farklı zamanlarda tesis edilen tabelalarda farklı rakım değerlerinin olduğu dile getirildiğini anlatan İlçi, "İnternet araması ile elde edilen İstanbul, Ankara, Edirne ve Erzurum illerine ait bazı görseller aşağıda verilmiştir. Tabelalarda yer alan nüfus bilgileri Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden alınmakta olup, rakım olarak verilen değer, o yerleşim yerinin uzun süreli gözlemler sonucu elde edilen ortalama deniz seviyesinden itibaren yüksekliğini ifade etmektedir. Pek çok farklı yöntemle elde edilebilen rakım değeri, kullanılan yönteme ve donanıma bağlı olarak bir kaç metreden, 0.1 mm doğruluğuna varan bir aralıkta belirlenebilir.
ÇORUM’UN RAKIMININ BELİRLENMESİ

İÇİN ÜNİVERSİTE ÇALIŞMA YAPTI

Çorum’un rakımının tespit edilmesi için çalışma yaptıklarını açıklayan İlçi, "Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Harita ve Kadastro Programı öğretim elemanları tarafından günümüzün en son ölçme teknolojisi olarak adlandırılan Uydu Bazlı Konum Belirleme Sistemleri (GNSS) ile söz konusu yükseklik ölçmeleri yapılmış ve Çorum Valilik binasının deniz seviyesinden olan yüksekliği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile şu anki levhada yer alan rakım değeri (820 m) arasında, kullanım amacı dikkate alındığında anlamlı sayılmayacak kadar az bir fark olduğu görülmüştür. Günümüzün en yaygın kullanılan uygulamalarından birisi olan Google Earth’ten yine aynı yerin kot (rakım) değeri de alınmış olup, 820 metre olarak okunmuştur. Şu anki yaşadığımız teknoloji çağında özensizliğin dışında açıklanamayacak bu ve benzer durumların yaşanmaması için, her ilimizde yer alan üniversitelerin ilgili birimlerinden destek alınabileceğini de belirtmekte yarar vardır" ifadelerini kullandı. (İHA)

Editör: TE Bilisim