Radyoloji teknisyeni ve teknikeri olarak çalışanların sadece yılın bir gününde hatırlanmak istemediğini belirten Hacı Nuri Lafcı, mesajında bu alanda çalışanların yıllardır çözüm bekleyen sorunlarının görmezden gelinmemesi, çalışma koşulları ile sürelerinin acilen iyileştirilmesi gerektiğini bildirdi.
Sağlıkları açısından son derece tehlikeli olan uygunsuz ortam ve çalışma koşulları nedeniyle yoğun radyasyona maruz kalan bu personelin günlük çalışma saatinin 5’ten 7 saate çıkarılmasının da kabul edilemeyeceğini bildiren Lafcı, “Sendikamızın konu ile ilgili açtığı dava devam etmektedir. Radyasyonun, insan sağlığını tehdit eden olumsuz etkilerine ilişkin onca bilimsel çalışmaların varlığına rağmen, çalışanların mesai saatlerinin artırılmasıyla başta kanser olmak üzere radyasyona bağlı birçok ölümcül hastalığa yakalanma riskini de beraberinde getirmesi “bir şey olmaz” mantığıyla ifade edilemez.
Sağlık Bakanlığı, sağlıkta dönüşüm programının en büyük paydaşları olan ve sağlığın her alanında görev yapan sağlık çalışanları için, paydaş olmanın gereğini yerine getirmeli ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması yönünde ciddi adımlar atmalıdır. Bu bağlamda, radyoloji ünitelerini, “Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği” çerçevesinde ele alarak, sağlıklı hizmet üretmesi yönünde yeniden yapılandırılmalıdır. Alanla ilgili personel istihdamı yapılarak, uzman dışı, vasıfsız çalıştırmanın önüne geçilmelidir. Cihaz modernizasyonunun sağlanması, uygun havalandırma ve izolasyonu ile birlikte yeterli fiziki çalışma koşulları oluşturularak sağlıklı hizmet üretir hale getirilmelidir” dedi.
Lafçı, radyoloji çalışanlarına yılda 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim