Başarılı bürokrat kimliğinin yanı sıra, bilim adamı kimliğiyle de Türkiye’ de Din ve Değerler Eğitimi konusunda otorite kabul edilen ve yayınladığı kitaplar ve makalelerle İslam ve Batı dünyasında tanınan Kaymakcan, Türk eğitim tarihi açısından önemli dönüm noktalarından biri olan 4+4+4 eğitim reformunun hayata geçirilmesi sürecinde önemli akademik katkılar sağlamıştır.
Prof. Dr. Recep Kaymakcan, görev süresinde Kredi ve Yurtlar Kurumunda köklü değişikliklere imza attı. Genel Müdürlük döneminde, Kurum yurtlarında kız-erkek ayrımı gerçekleşmiş ve Kurumun yurt kapasitesi tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Yine bu dönemde yurtların bir barınma yeri olmasının ötesinde, bir eğitim kurumu haline dönüşmesi için eğitim faaliyetlerine ağırlık verilerek yüzbinlerce üniversite öğrencisinin hem akademik hem de değer merkezli içeriklerle buluşması sağlanmıştır.
Prof. Dr. Recep Kaymakcan, 1966 yılında Çorum’un İskilip ilçesinde doğdu.
1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1993-1998 yılları arasında İngiltere’de Leeds Üniversitesinde doktorasını tamamladı.
Meslek hayatına Ankara Elmadağ Lisesi’nde öğretmen olarak başlayan Kaymakcan, 1993 yılında araştırma görevlisi olarak başladığı Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 2007 yılında Profesör unvanını kazandı.
Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde pek çok makalesi yayınlanan ve pek çok uluslararası bilimsel toplantıda davetli olarak bildiri sunan Kaymakcan, aralarında “Ahlak, Değerler ve Eğitimi”, “Teorik ve Pratik Yönleriyle Ahlak” ile “Gençlerin Dine Bakışı: Karşılaştırmalı Türkiye ve Avrupa Araştırması” isimli kitapların da olduğu çok sayıda eserin sahibidir.
Uluslararası Din ve Değerler Eğitimi Derneği üyesi olan Kaymakcan, Değerler Eğitimi Dergisinin de editörlüğünü yaptı.
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı iken 23 Mayıs 2013 tarihinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü olarak atandı.
Evli ve iki çocuk babası olan Prof. Dr. Recep Kaymakcan İngilizce ve Arapça bilmektedir.
Editör: TE Bilisim