Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi'nin kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak taşkınlarla mücadelede önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, bu mücadeleyi bugüne kadar taşkın koruma tesisleriyle gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Anitta Otel’de gerçekleştirilen toplantıda proje hakkında bilgi veren Akça, taşkınlarla mücadelenin planlı bir çalışmayı gerektirdiğini dile getirdi. Bunun için taşkın yönetim planları hazırladıklarını kaydeden Akça, “Bir havza bütününü, tamamını ele alarak bu havzadaki en önemli taşkın noktalarını, riskin en büyük olduğu yerleri tespit ediyoruz. Sonra belirli periyotlarda meydana gelen yağışlarda oluşan taşkın yayılmalarını ve bu nedenle oluşacak zararları öngörmeye çalışıyoruz. Bütün havzalarımız ve şehirleri belirli bir planlamaya tabi tutarak, taşkınlarla mücadele için uzun vadeli planlarımızı yapmaya başladık” dedi.
2021 yılına kadar bütün havzaların taşkın yönetim planlarının hazırlanacağını ifade ederek, Türkiye'nin ilk taşkın yönetim planının proje olarak da yayımlanacağına dikkat çeken Akça, “Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı'nı Türkiye'de bir ilk olarak kapanış programı ile ilan etmiş bulunuyoruz. 2021 yılına kadar bütün havzalarımızda taşkın yönetim planlarını hazırlayacağız, böylece taşkınlarla daha etkili mücadele sergilemiş olacağız” şeklinde konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın su alanında da önemli hizmetler gerçekleştirdiğini ifade eden Akça, içme suyu başta olmak üzere Türkiye'de su ihtiyacının karşılanması için birçok tesis yapıldığını bildirdi.
Son 13 yılda bakanlık olarak 80 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Akça, “Bunun büyük kısmı da su alanındadır. Bunların neticesinde ülkemize pek çok tesis kazandırıldı. 85 milyon dekar olan sulanabilir tarım arazisinden 61 milyon dekarını sulamaya açtık. 2019 yılına kadar 71,5 milyon dekarını sulamaya açmış olacağız. Uzun vadede 2023 hedefimiz, sulanabilir toprakların tamamını suya kavuşturmak olacaktır. Özellikle temiz, yerli ve ucuz enerji kaynağımız olan hidroelektrik potansiyelimizi geliştirmek için 12 yılda ciddi gayretlerimiz oldu. 2002 yılında 26 milyar kilovatsaat olan yıllık elektrik üretim potansiyelimizi, hidroenerji potansiyelimizi 82,8 milyar kilovatsaate çıkarttık. 2019 yılına kadar bunu 123 milyar kilovatsaate çıkartacağız” şeklinde konuştu.
2008 yılında hazırlanan "İçme Suyu Master Planı" çerçevesinde bütün şehirlerin içme suyu ihtiyacının uzun vadede planlandığını belirten Akça, son 10 yılda hizmete giren tesislerle 41 milyon nüfusa yetecek kadar içme suyu tesisi yapıldığını kaydetti.

“ÇORUM İÇMESUYU SORUNU YAŞAMAYACAK”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, bakanlık olarak Çorum’a çok önemli yatırımlarının bulunduğunu belirterek, kentin uzun vadede içmesuyu problemi yaşamayacağını dile getirdi.
Hatap ve Yenihayat barajlarının derivasyon inşaatlarının tamamlanması ile birlikte Çorum’da içme suyu sorununun ortadan kalkacağını ifade eden Akça, Koçhisar Barajı’nın Çorum’a ulaşması ile birlikte uzun vadede bu şehir içme suyu sorunu yaşamayacak” dedi.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim