Prof.Dr. Mesut Çetinkaya, Çorumluların yakından tanıdığı bir bilim insanı.
Ankara Numune Hastanesi’nde Üroloji Klinik Şefi iken, 2013 yılından itibaren iki yılı aşkın süre Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptı.
Halen, Numune Hastanesi Üroloji Kliniği’nde görevini sürdürüyor.
Prof. Çetinkaya’nın yayımlanmış 50’nin üzerinde uluslararası, 100 kadar da ulusal bilimsel çalışması bulunuyor. “Ürolojide Yeterlilik” isimli kitabı 1994’te, “Üroonkoloji Notlarım­1” isimli kitabı ise 2014’te çıktı.

TIBBİ SÖZCÜKLER KULLANILMADI
Prof.Dr. Mesut Çetinkaya, yeni çıkan, tıbbi sözcüklerin kullanılmadığı, ya da çok anlaşılır şekilde izah edildiği “Prostat Gerçeği” isimli kitabıyla ise, tıp mensubu olmayan, her konumda ve eğitim düzeyinde insana da hitap ediyor.
Prof. Çetinkaya, “Bu kitap tıp mensubu olmayanların anlayabileceği tarzda yazılmıştır. Bu kitaptan tıp mensubu olmayanlar haricinde tıp öğrencilerinin, aile hekimlerinin, üroloji branşı dışındaki hekimlerin, gerektiğinde üroloji asistan ve uzmanlarının da yararlanabileceğini umuyorum” diyor.

PROSTAT HAKKINDA HER ŞEY
Prof.Dr. Mesut Çetinkaya, bu kitapta cevap bulunabilecek konuları ise şöyle sıralıyor:
Prostat nedir, vücutta bir görevi var mıdır? Prostatın hastalıkları nelerdir? Prostat kanserinin belirtileri nelerdir, nasıl tespit edilir, yaygınlık derecesi nedir? Hayat boyu öldürücü prostat kanserine yakalanma ihtimali kaçtır? Prostat kanserinde hangi tedaviler uygulanır? Hiçbir tedavi gerektirmeyen prostat kanserleri var mıdır, bunların özelliği nelerdir, tedavi edilmediği halde hastanın ömrünü etkilememekte midir? Prostat kanserini etkileyen ilaçlar nelerdir?

GENETİK VE STRES-KANSER İLİŞKİSİ
Irsi prostat kanserlerinin özellikleri nelerdir, bir kişinin babası prostat kanseri olmuşsa kendinde de prostat kanseri gelişebilir mi? Stress-kanser ilişkisi var mıdır? Gıdaların, vitaminlerin, beslenme tarzının prostat kanserine etkisi nasıldır? Prostat kanseri araştırmasında PSA testinin önemi nedir, PSA seviyesinin normali nedir, hangi PSA seviyesinde biyopsi gerekir? PSA hangi aralıklarla ölçülmelidir? Sık PSA ölçülmesinin ne gibi zararları vardır? Her PSA yüksekliği kanser belirtisi midir? PSA kanser haricinde hangi hallerde yükselebilir?

PROSTAT AMELİYATLARI
Prostat biyopsisi kimlere yapılmalıdır, hasta biyopsi sonucunu nasıl anlayabilir? Prostatın büyük ya da küçük olmasının kanserle bir ilişkisi var mıdır? Prostat kanseri tedavisinde hangi ameliyatlar yapılabilir? Prostat kanseri için klasik açık ameliyatın ve robot yardımıyla yapılan ameliyatın avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Prostat kanseri için yapılan ameliyatların ne gibi riskleri vardır? Her prostat kanseri ameliyat gerektirir mi? Prostat kanseri ışınlarla (radyoterapi ile) tedavi edilebilir mi, bu tedavi hangi hastalara uygundur, ne gibi riskleri vardır? Prostat kanseri ameliyatından sonra PSA seviyesi ne olur, bu ameliyattan sonra PSA yükselirse “kanser tekrar oluştu” anlamına gelir mi?

CİNSEL GÜCE ETKİSİ VAR MI?
prostat kanseri tedavisinin cinsel güce etkileri nelerdir? Kansersiz prostat büyümesinde ne zaman ve kimlere tedavi gerekir? Kansersiz prostat büyümesinde kimlere ilaç tedavisi gerekir, kimlere ameliyat gerekir? Hangi özellikteki hastalara açık ameliyat uygundur, hangi özeliktekilere kapalı ameliyatlar (TUR ameliyatı, lazer ile ameliyat gibi) uygundur? Laser ile prostat ameliyatının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

GEREKSİZ KORKULARDAN SIYRILIN
Prof.Dr. Mesut Çetinkaya, bu ve benzeri yüzlerce sorunun cevabını bu kitapta bulmanın mümkün olduğunu belirterek “Prostat Gerçeği kitabımın, ereksiz bir takım korkulardan kurtulmak ve ciddiye alınması gereken durumları bilmek, idrar yolları hastalıkları ile ilgili şimdiye kadar bilinen bazı yanlış algılamaların doğrularını, kanserle ilgili sık kullanılan terimlerin anlamlarını öğrenmek bakımından yararlı olacağı inancındayım” diye konuştu.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim