Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen “Akademide Kadın” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, kadınların erkeklerle eşit şartlarla yarışması gerektiğini ve ayrımcılık istemediklerini belirterek, “Bırakın hak eden kazansın” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nurcan Baykam’ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta YÖK’te kadın akademisyenlerle ilgili önemli atılımların olduğunu ifade ederek, akademik düzeye bakıldığında Türkiye’deki akademisyen kadın sayısının Avrupa’dan daha iyi durumda olduğunu söyledi.
Kız-erkek cinsiyete göre Türkiye’de öğrenci dağılımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Döğeroğlu, yükseköğretimde en fazla kız öğrencinin %60 ile Sağlık Bilimlerinde bulunduğunu, onu da %35 ile Mühendislik Fakültesi’nin izlediğini kaydetti. Lisansüstü eğitimde bu oranın %30-50 arasında değiştiğini belirten Prof.Dr. Döğeroğlu, “Cinsiyet ayrımcılığını bir köşeye atıp kadına kadın diye değil de insan olarak bakmak gerekiyor. Bu bağlamda kadın olsun erkek olsun yönetmek için bazı adımların atılması lazım. Kültür dediğimiz yapıyı değiştirmek kolay değil. Öncelikle farkında olmak ve sonrasında yasal düzenlemeler yapmak gerekiyor. Kadın olsun, erkek olsun eşit olarak yarışmalı. Pozitif ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz. Bırakın hak eden kazansın. Liyakat sonucu her isim başarılı olacağı yere gelmeli. Kadınların fazla olduğu yerlerde de sıkıntı ve sorunlar bitmiyor. Herkes oturduğu yerden bir yer görüyor ancak değişmesi konusunda çalışma yapmıyor. Herkesin kendisine göre doğruları var ancak dengeli bir dağıtım daha iyi” şeklinde konuştu.



(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim