Kemal Sunal’ın ”Postacı” filminde canlandırdığı tiplemeyle akıllarda yer edinen ve genellikle erkeklerin yaptığı bir meslek olarak bilinen posta dağıtıcılığı, günümüzde kadınlar tarafından da başarıyla yapılıyor.

Yıllar önce Fatma Girik ve Erdal Özbaycılar ile başrollerini paylaştığı filmde canlandırdığı “Postacı Adem” tiplemesiyle akıllara kazınan ve yıllarca genellikle erkeklerin yaptığı bir meslek olarak bilinen postacılığa artık kadın eli de değmesiyle, yıllardır alışagelmiş bir algıyı kırdılar.

Türkiye Posta Telgraf Teskilati (PTT) dağıtım merkezlerinde erkek meslektaşlarıyla birlikte başarıyla görev yapan kadın postacılar, kendilerine ayrılan bölgeleri dolaşıp islerini profesyonel bir şekilde sürdürüyor.

“GÜNÜMÜZE ÇUVALLARI DOLDURUP BAŞLIYORUZ”

Çorum PTT Müdürlüğü’nde 10 yıldır görev yapan 32 yaşındaki Gonca Esen yaptığı açıklamada “Güne çuvallarımızla beraber başlıyoruz. Postalarımız buraya geliyor. Biz bunları mahalle mahalle önce ayırıyoruz. Mahalle mahalle ayırdıktan sonra da sokak sokak ayırıyoruz. Her arkadaşımızda kendisine düşen sokakları alıp bölgeye dağıtıma çıkılıyor. Şuan merkezde 6 arkadaşımız görev yapıyor.

Ben işimi seviyorum. Ekmeğimi buradan kazanıyorum. Sıkıntılarımız elbette oluyor. Mesela dağıtım sırasında zaman zaman köpeklerin saldırısına bile uğradığımız oluyor. Biz bu zorluklarla çalışırken, İlk başlarda insanlarda güven mevzusu vardı. Ama şimdi o yok, hatta en çok evlerde kadınlarla muhatap oluyoruz. Onlar bizlere rahat rahat soru sorabiliyorlar.”

“KİLOMETRELERCE YOL YÜRÜYORUZ”

PTT’de yaya dağıtım görevlisi olarak çalışan 4 yıllık görevli 26 yaşındaki Elif Begüm Kaplan, yaptığı açıklamada “Yaya dağıtımda görevliyim. Sırtımda çanta ile dağıtım yapıyorum. Her gün 10-12 kilometre yol yürüyorum. Biz bayan dağıtıcıların elbette çektiğimiz zorluklar oluyor. Her yere rahatlıkla girip çıkamıyoruz. Çorum halkı bize alıştı. Bizde onlara alıştık. Artık bizi tanıyorlar. Onları biz seviyoruz. Onlarda bizi seviyorlar” dedi.

“POSTACI BİZE EVRAK VAR MI?”

11 yıldır PTT’de görev yapan 41 yaşındaki Emine Kanar ise “Tabi Çorum halkı bize alıştı. Arkamızdan bize bağırıyorlar “ Postacı bize bir şey var mı “diye, Ben seviyorum işimi eğlenceli oluyor. Her işin elbette bir zorluğu oluyor” şeklinde konuştu.

“SIKIŞTIRAN DA YOL VEREN DE OLUYOR”

23 yaşındaki Kevser Kuyucak ise görüşünü şöyle açıkladı; “Motorlu dağıtım yapıyorum. Trafikte sorunumuz oluyor. Genelde bazen sıkıştırma sorunumuz oluyor. Bayanların dağıtım yapmasından dolayı takdir edenler oluyor. İlk başka bayanlarda dağıtıcı olur mu? Diyenler bile olmuştu. Daha sonra işimizi çok güzel yaptığımızı görünce şimdi de “ Siz bizim gururumuzsunuz “ diyorlar. Hem işimizi hem de Çorum halkını seviyoruz”

“SİZE HELAL OLSUN DİYENLER OLUYOR”

İşini çok sevdiğini belirten ve 6 ay önce işe başlayan 29 yaşındaki Merve Fazla ise “ Örneğin ilk işe başladığımızda bir polis memuru motorumu durdurup “ helal olsun size” demişti. Benim çok hoşuma gitti. Çok şükür bugüne kadar da hiç kaza yapmadım inşallah bundan sonra da yapmam. İşimizi en iyi şekilde ve çok dikkatli yapıyoruz” dedi.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim