Ne var ki, koalisyon yerine “yeniden seçim” zorlamasıyla “tek başına iktidar” hesapları öne çıkınca, döviz yükseldi, piyasalar sarsıntı geçirmeye başladı, ekonomide güven duygusu, yerini kaygılı bir bekleyişe bıraktı.
Bu sıkıntıyı, Çorum’un emlak piyasasında da gözlemlemek mümkün. Emlakçılar, konut alım-satımında büyük bir durgunluk yaşandığını belirterek, talebin çok daraldığını, genellikle 100-150 bin lira aralığındaki orta halli dairelerin tercih edildiğini anlattılar.



KONUT ÇOK, ALICI YOK
7 Haziran seçimleri, koalisyon senaryoları, terörün hortlaması ve dövizin yükselmesi; gayrimenkul sektörünü de etkiledi.
Hükümetin henüz kurulamamış olması, buna bağlı olarak piyasalarda yaşanan durgunluk ve kredi faizinin artması dairelerin boş kalmasına neden oldu.
Gayrimenkul ve konut sektörüne ilişkin görüşünü aldığımız emlakçılar; ev satmak bir tarafa, pazarlık dahi yapamadıklarını söyledi.
Çorum’da lüks dairelerin pek rağbet görmediğini belirten emlakçılar, 100 ile 150 bin lira arasında satışa sunulan orta halli dairelerin daha çok tercih edildiği kaydetti.
Kiralık dairelere talebin fazla olduğunu ifade eden emlakçılar, banka kredisi ile ev almayı düşünenlere de çeşitli tavsiyelerde bulundu.


Çorum’da 27 yıldır emlakçılık yapan Süleyman Ciğerci, inşaat sektörüne ilgilinin her geçen yıl arttığını söyledi.

Hitit Emlak- Süleyman Ciğerci
“ÇORUM’DA ARSA KITLIĞI VAR”

27 yıldır gayrimenkul ve konut sektöründe hizmet veren Hitit Emlak sahibi Süleyman Ciğerci, Çorum’daki daire fiyatlarında bir dengesizlik olduğunu söyledi.
Aynı semtte, aynı tarihte inşa edilen dairelerin aynı fiyattan satılamadığını belirten Ciğerci, “Aynı özelliklere sahip dairenin biri 200 bin liraya satılırken, diğeri 350 bin liraya alıcı bulabiliyor” dedi.
Çorum’da inşaat sektörüne ilgilinin her geçen yıl arttığını hatırlatan Ciğerci, arsaya yatırım yapmak isteyenlerin sayısında da hissedilir derecede yükselme olduğunu söyledi.
Sıfır daire fiyatlarının 100 bin ile 500 bin lira arasında değiştiğini belirten Ciğerci, Çorum’da lüks konutların ise pek rağbet görmediğini kaydetti.
“DAİRE ÇOK; ALICI YOK”
Ciğerci, “Çorum’da çok fazla inşaat, çok fazla daire var. Ama alıcı yok. Seçimlerden önce daire satışı oluyordu. Fakat şu günlerde siyasi belirsizlikten dolayı piyasada pek hareketlilik yok. Para sirkülasyonu (hareketi) sağlanamıyor. Ayrıca Çorum’da konut fiyatları Ankara ve İstanbul’la yarışır hale geldi. Fiyatı 500 bin lirayı bulan lüks daireler var. Fakat daha çok kalburüstü vatandaşlara hitap ettiği için bu konutlara rağbet yok” dedi.
Yatırımcıların Çorum’da arsa bulmakta zorlandığını ifade eden Süleyman Ciğerci, “Çorum Belediyesi arsa üretimi yapmıyor. Çorum’da arsa kıtlığı var. Arsaya yatırım yapmak isteyen çok fazla insan olmasına karşın, ilimizde arsa yok. İlim Yayma Cemiyeti’nin arka sokakları, Tekceviz civarı ve Kevser Cami yakınlarında satılık arsa bulmak mümkün değil” açıklamasında bulundu.
“EV ALMANIN TAM ZAMANI”
Ev alacak vatandaşlara da çeşitli tavsiyelerde bulunan Ciğerci; oturum ruhsatı almadan paranın tamamının ödenmemesini söyledi.
Ciğerci, “Şuan ki durgunluktan istifade edilmelidir. Ev fiyatları pahalı gibi görünse de çok uygun fiyatlara da ev bulmak mümkün. Kredi kullanıp ev alacak vatandaşlarımız, umulmadık sürprizlerle karşılaşmaması adına güvenilir bir emlakçıyla çalışmasında fayda var. Emlakçı, konutu değerinden aldırıp, değerinde sattırır. Sadece evin özelliklerini değil, aynı zamanda komşuluk ilişkilerini ve mahallenin sorunlarını da iyi bilir” dedi.


Bahabey Emlak sahibi Mustafa Yücelen, Çorum’daki konut fiyatlarını değerlendirdi.

Bahabey Emlak - Mustafa Yücelen
“BAHÇELİ EV KALMADI”

Çorum’da 9 yılı aşkın bir süredir kiralık ev, arsa, hobi bahçesi alım-satımı işi yapan Bahabey Emlak sahibi Mustafa Yücelen; Çorum’daki konut fiyatlarını değerlendirdi.
Bahabey Caddesi, Fatih Caddesi ve Buhara’da daire fiyatlarının diğer semtlere göre daha pahalı olduğunu söyleyen Yücelen, bu semtlerde sıfır dairelerin 200 bin lira ile 400 bin lira arasında alıcı bulduğunu belirtti.
Çorum’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında çok sayıda binanın yıkıldığını ve yerine lüks dairelerin inşa edildiğini kaydeden Yücelen; bu dairelerin ise pek alıcı bulamadığını söyledi.
“ARSA BULMAK İMKANSIZ”
Ticari anlamda çok kötü bir yıl yaşadıklarını ifade eden Yücelen, “Kent merkezinde boş arsa, Bahçelievler Mahallesi’nde bahçeli ev kalmadı. En fazla yapılaşmanın olduğu Bahçelievler ve Buharaevler’de arsa bulmak neredeyse imkansız. Müteahhitler ancak eski binaları satın alın, yerine yeni binalar inşa ediyor” dedi.
“EV FİYATLARI UYGUN”
Kiralık daire fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mustafa Yücelen; binaların özelliklerine göre Çorum’da ev fiyatlarının çok uygun olduğunu, 2+1 dairelere talebin arttığını fakat ev sahiplerinin öğrenciye ve mülteciye ev vermek istemediğini söyledi.
“MÜLTECİYE EV YOK”
Çorum’da 300 ile 1000 lira arasında doğalgazlı ve kombili kiralık daire bulunabileceğini dile getiren Yücelen, “Ev sahipleri; evi düzenli kullanmadıkları için öğrencilere ve mültecilere kiralamak istemiyor. Bu noktada biz devreye girerek noter görevi görüyoruz” dedi.


İtimat Emlak Ofisi sahibi Ali Yılmaz, 100-150 bin lira arasındaki dairelerin revaçta olduğunu belirtti.

İtimat Emlak - Ali Yılmaz
“LÜKS KONUTA TALEP AZ”

İtimat Emlak Ofisi sahibi Ali Yılmaz; “Geçen yıl Çorum’da inşaat sektörü daha canlıydı. Daire alıp-daire satabiliyorduk. Fakat bu yıl dolar birden yükseldi, kredi faizleri arttı, haliyle konut satışı da pek olmadı” dedi.
6 yıldır emlak-konut sektörünün içerisinde olduğunu ifade eden Yılmaz, Çorum’da 90 bin liradan 350 bin liraya kadar sıfır daire alınabileceğini belirtti.
“KREDİ FAİZLERİ YÜKSEK”
Yılmaz, “Çorum’da lüks konuta talep çok az. Orta halli daireler daha fazla tercih ediliyor. 100-150 bin lira arasındaki daireler daha çok satılıyor. Buhara’da daire fiyatları 300-350 bin lira; Şenyurt civarında 170-180 bin lira; Kale Mahallesi’nde 90-110 bin lira; Bahabey ve Fatih Caddesi’nde ise 200 ile 250 bin lira arasında değişiyor” dedi.
Vatandaşların %80’inin bankadan kredi çekerek ev satın aldığını, şu günlerde kredi faizlerinin % 1’in üzerine olduğunu ve hükümetin durumundan kaynaklı olarak konuta talebin azaldığını belirten Yılmaz, insanların daha çok arsaya yatırım yapmayı tercih ettiğini söyledi.
“1 MİLYON LİRALIK ARSA”
Çorum Merkez’de arsa bulmakta da güçlük çektiklerini ifade eden Yılmaz, “5 kat müsaadesi olan arsaya talep çok fazla. 6-8 daire sığacak bir arsa ortalama 150 bin lira değerindeyken, 20 daire olabilecek bir arsa için; 1 milyon lira değer biçiliyor” diye konuştu.
Çorum’da kiralık daire fiyatlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Yılmaz, “Sobalı daireler 200-300 lira, kombili daireler 400-450 lira, Devlet Hastanesi’ne yakın yerler 600-700 lira, Bahabey ve Fatih Caddesi’ndeki daireler ise 900 ile 1000 lira arasında değişiyor” dedi.
“MESULİYETİ ÜZERİMİZE ALIYORUZ”
Ev alım-satımında; hem alıcının hem de satıcının menfaatini gözettiklerini, iki tarafın da mağdur olmaması için çalıştıklarını belirten Ali Yılmaz, üzücü olayların yaşanmaması adına mutlaka bir emlakçıyla çalışılması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, “Birisi parasını ödeyene kadar, diğeri de tapuyu teslim edene kadar aracılık yapıyoruz. İş neticelene kadar devrede oluyoruz. Dolandırıcılık gibi istenmeyen olayların yaşanmaması için, mesuliyeti üzerimize alıyoruz. Verecekleri %2 komisyon onların menfaatine. Karşılarında bir muhatap bulabilmeleri adına insanların emlakçı ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

(Onur MÜLAZIM)


Editör: TE Bilisim