Panelin açış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı, Tıp Fakültesi olarak hızlı bir ilerleme kaydettiklerini ifade etti. Sağlık konusunda önemli bir hizmet verdiklerine inandığını anlatan Prof.Dr. Mete Dolapçı, Onkoloji’de yapılanlara bakıldığında çoğu şeyi hak eder hale geldiklerinin görülebildiğini anlattı. Yılda 500’ün üzerinde büyük onkoloji ameliyatı gerçekleştirildiğini belirten Prof.Dr. Dolapçı, şımarıklık olsun diye değil ama Çorum’un ihtiyacı olduğu için PET/CT istiyoruz” dedi.

Dünyada ve ülkede kanser konulu sunumunu yapan Dr. Öğr. Üyesi Kaan Helvacı ise konuşmasında araştırmalara bakıldığında erkeklerde en çok prostat kadınlarda ise meme kanserinin ağırlıkta olduğunun görüldüğünü anlattı. Ölüm durumunun incelendiğinde ise akciğer kanserinin ilk sıraya oturduğunu söyleyen Helvacı, kanserin temelinde genetik bozukluk bulunduğunu çevresel etkenlerin de desteği ile bunun tetiklendiğini ifade etti. 1995 yılından sonra kanserin yükselişinin azaldığını bunun da nedeninin teknoloji ve kanser konusundaki bilincin artması olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Kaan Helvacı, kanseri tetikleyen maddeler arasında ilk sıraları sigara ve alkolün aldığını ifade etti.

KANSERE İYİ GELENLER

Dr. Öğr. Üyesi Kaan Helvacı, kanserdin az da olsa metastaz yani diğer organlara da atlama durumunun bulunduğunu ifade ederek, yaşam tarzını değiştirmenin kansere iyi gelebildiğini ifade etti. Ruhsal durumun kanserle alakası bulunmadığını ruhsal durum iyi olsa da olmasa da hastalığın ilerleme durumunun bulunduğunu söyleyen Helvacı, Sebze yemeye ağırlık vermenin ayrıca soğan ve sarımsak tüketiminin kanser riskini özellikle kolon kanseri türlerini azaltabildiğini anlattı Helvacı, aspirinin günlük kullanımının da kanser riskini azalttığının ifade edildiğini ancak uzun süre kullanım durumunda aspirinin de kanamanın durmaması gibi sorunlara neden olabildiğini vurguladı.

Panelde Prof.Dr. Meral Gülhan “Akciğer kanserinde Güncel Durum”, Prof.Dr. Betül Bozkurt “meme Kanserinde Erken Tanının Önemi”, Doç.Dr. Murat Baykam “Erkeklerde Prostat ve mesane Kanseri Bir Kader midir?” Doç.Dr. Barış Yılmaz da “Kanser Gelişiminde Beslenmenin Önemi” konusunda katılımcılara bilgiler verdi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim