Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yurttaş yetiştirmek gibi asli bir görevi olan öğretmenlerin, yıllar içinde meslek itibarı başta olmak üzere kadrolu çalışma güvencelerine kadar pek çok kayba uğradığını kaydeden AES İl Başkanı Nihat Örs “Öğrencilerimizin akademik başarısızlığından kendine pay çıkarmak yerine her şeyi öğretmene fatura etme kolaycılığını seçen Milli Eğitim Bakanlığı, kendi performansını sorgulamaktan kaçınmaktadır.” dedi.

Söz konusu uygulamanın okulların çalışma barışına sokulan bir dinamit olduğunu belirten Nihat Örs açıklamasında şöyle dedi:

“Strateji belgesini dayanak alarak 12 ilde, pilot okullarda başlatılmak üzere olan “performans değerlendirme” uygulaması hakkında eylem kararı alan sendikamız bu yanlışa direnecektir. Bakanlık öncelikle kendi performansını sorgulamalıdır. Eğitim sistemini sabah başka akşam başka hale getirenler, eğitimcilerin özlük haklarında mesafe alamayanlar, eğitimcilerin moral ve motivasyonu için parmağını kıpırdatmak gibi bir düşünceleri olmayanlar öğretmenin performansını ölçecek bir konumda olamazlar.

Ayrıca bu değerlendirmelerin objektif olabilmesi de mümkün değildir. Müdürü, velisi, öğrencisi ve hatta mesai arkadaşı tarafından değerlendirilmesi öngörülen öğretmenlerin her biri farklı koşullarda hizmet vermektedir, her sınıf ve ders başka bir evrendir. Aynı pistte koşan atletler değiliz, başarı görecelidir. Öğretmenin kendine ayna tutması, öğrenci ve velilerden geri bildirim alması önünde bir engel yoktur, gerçek öğretmen bunu her fırsatta yapar. Not bizim için bir silah olmadığı gibi, okul ortamı da bizim için savaş alanı değildir, “Öğrencinin eline de anket kozunu verelim, adil olsun.” yaklaşımı kabul edilemez.

Liyakatsiz yöneticiler, disiplinsiz okullar, sistemsiz bir eğitim çöplüğü içinde bunaltılmış öğretmene bir de performans baskısı dayatmak eğitimin iyice dibe vurması anlamına gelmektedir. Yeni müfredatın hengâmesi, toplatılan kitaplar, belirsiz sınav sistemi karşısında, “öğretme güçlüğü” yaşıyorsak sebebi sizsiniz. Öğrencilerimizin zekâsında, öğretmenlerin becerisinde kusur arayanlar, kendi liyakatlerini, sistemlerini sorgulamalıdır.

Biz, öğretmenler, ülkemiz eğitimde başarı sağlayamadı, bizi daha başarılı sanın diye sınav notlarımızı şişirmeyeceğiz. İdareye, veliye, öğrenciye şirin görünmeye çalışmayacağız, mesai arkadaşlarımıza not vermeyeceğiz. İşimizi yapacak, ders vereceğiz. Unutulmasın ki, dersi de notu da öğretmen verir. Anadolu Eğitim Sendikası yönetici ve üyeleri bakanlık kendi performansını hesaba çekene kadar, öğretmenliklerinin tartıya vurulmasına karşı duracaktır. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim