Pazarcılar, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik darboğazın tüm kesimleri olumsuz etkilediğini belirterek, pazardaki yoğun kalabalığa rağmen halkın alım gücünün azalmasından ötürü satışların bir hayli düşük kaldığını söylediler.

Sebze fiyatlarının yükselmesinde Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan sel ve hortum felâketlerinin de etkisi olduğunu dile getiren pazarcılardan bazısı ise her şeye rağmen Türkiye’deki en ucuz sebze fiyatlarının Çorum’da olduğunu iddia ettiler.

Öte yandan pazar alışverişine gelen pek çok vatandaş, tezgâhlardaki rakamların neredeyse market fiyatlarına yaklaştığına dikkat çektiler. Hayat pahalılığından duydukları rahatsızlığı ifade eden yurttaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Hükûmeti’ne tepkilerini ortaya koydular.

Yurttaşlar, pazardaki ürünlerin market fiyatlarıyla yarıştığını belirterek, hayat pahalılığından şikâyet ettiler.

“ETİKETİ GÖRÜP DE KAÇMASINLAR DİYE”

Cumartesi Pazarı’nda 16 liralık kilo fiyatıyla market rakamlarını aratmayan yeşil sivri biber, “fiyat şampiyonu” olarak bu hafta öne çıktı.

Ziya Cember adlı esnaf, 16 liradan satmaya çalıştığı bibere müşteri bulmak için farklı bir yönteme başvurdu.

Biber fiyatının bu hâliyle vatandaşın tepkisini çektiğini belirten Ziya Cember, “16 lirayı gören, bibere uzaktan bakıp tezgâha yanaşamıyor. O nedenle etiketi kaldırdım. Vatandaş tezgâha uğrayıp, hiç olmazsa fiyat sorsun diye çareyi etiketi kaldırmakta buldum. Vatandaş alışveriş yapmasa da tezgâhımıza şöyle bir uğrasın.” ifadelerini kullandı.

“BİBERİ, ALTIN GİBİ GRAMLA SATIYORUZ”

Tuncay Baylan müşterileri uzaklaştırmamak için etiketlere “yarım kilo” rakamlarını yazma yoluna gitmiş…

Çarlistonu 10 lira, Demre sivri biberi 12 liradan satan Tuncay Baylan, “Yeşil biberi artık altın gibi gramla satar hâle geldik. Alım gücü iyice düşen vatandaş, biberi 250 gram ya da 500 gram alıyor. Neredeyse 1 kilo isteyen hiç yok. Korkarım ki Antalya’daki hortum felaketinden sonra fiyatlar daha da artacak. Bunun yansımalarını da 3-4 gün içerisinde diğer pazarlarda göreceğiz.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ BİZE TEPKİLİ”

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden tüm sektörlerin nasibini aldığını ve bu durumdan halkın son derece olumsuz etkilendiğini belirten Muammer Kılıç, sebze fiyatlarının yüksek olmasını, ürün azlığına ve talep fazlalığına bağladı.

Alışverişe gelen yurttaşların fiyatları görünce pazarcılara tepki gösterdiğini dile getiren Muammer Kılıç, “Hayat pahalılığı arttı. Vatandaş yüksek fiyatlardan dolayı en kolay bize tepki gösteriyor. Ancak biz de üç kuruş kâr koymadan nasıl para kazanacağız? Hepimiz evimize ekmek götürebilmenin derdindeyiz.” diye konuştu.

“EN MASUMU PAZARCILAR”

Sezon başında hastalık ve üretim azlığı nedeniyle aşırı yüksek fiyatlarıyla ekonomi gündemini bir hayli oyalayan soğan ve patates, bir dönem 2-2,5 lira seviyesinde kalsa da kış aylarıyla birlikte yeniden yükselişe geçmiş görünüyor.

Ahmet Çetin isimli pazarcı, sebze fiyatlarının yükselmesini girdi maliyetlerinin fazlalığı ve aracılara bağlarken, “Soğanın bize gelişi 3,5 lira. Üstüne sadece 50 kuruş kâr koyarak satıyoruz. Tarladan tüketiciye ulaşana kadar aradaki dolaşım zincirinde en masum halka biziz. Fakat bunu vatandaşa anlatamıyoruz.”

“HER ŞEYE RAĞMEN EN UCUZ SEBZEYİ ÇORUM HALKI YİYOR”

Tam 40 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Haydar Baylan Türkiye’de en ucuza satılan sebze-meyvenin Çorum’da olduğunu iddia etti.

1978’den beri bütün semt pazarlarında tezgâh açtığını vurgulayan Haydar Baylan, “Bugünkü hayat pahalılığına rağmen, Türkiye’nin en ucuz sebzesi Çorum’da bulunuyor. Çünkü bizim memleketimizde köylü mahsulü çok oluyor. Aracısız ve direkt satış diğer vilayetlere nazaran daha fazla olduğundan, en ucuz sebzeyi de bizim Çorum halkı yiyor.” şeklinde konuştu.

“BAĞ-KUR PRİMLERİNİ ÖDEYEMEZ DURUMDAYIZ”

Cumartesi Pazarı’nda lahana satan Mehmet Badanka, sebze fiyatlarının yüksek olmasından dolayı en büyük zararı pazar esnafının gördüğünü söyledi.

Esnafın Bağ-Kur primlerini ödeyemeyecek kadar zor durumda bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Badanka, “Esnaf olarak çok zor durumdayız. Bağ-Kur primleri 754 TL.’ye çıkmış… Emekli olunca 1000 liraya talim edeceğim. Kurulduğundan bu yana Ak Partili’ydim. Ancak memleketi getirdikleri şu duruma bakınca 31 Mart için farklı düşünmeye başladım.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

“DOĞAL AFETLER, FİYATLARI KATLADI”

Ali Canik adlı pazarcı, sebze fiyatlarının artışında üretim maliyetlerinin yüksekliğinin yanı sıra doğal afetlerin de etkili olduğunu dile getirerek, “Seralar doğalgazla ısınıyor. Onca elektrik tüketimi oluyor. Hibrit tohumu ithal geliyor, üstelik çok pahalı… Tüm bunların üstüne en son Antalya ve Mersin dolaylarında yaşanan sel ve hortum felaketleri de eklenince fiyatlar iyice fırladı.” şeklinde konuştu.

“ÜRETMEDEN TÜKETİNCE BU DURUMLARA GELDİK”

Pazarda açtığı lahana tezgâhında müşteri bekleyen Erol Pomak da ekonominin günden güne kötüye gittiğini belirterek, “Sene seneyi aratıyor. Milletin alım gücü yok. Üretici azaldı, herkes tüketici oldu. Kimi vatandaşlar alışveriş için geldiği pazardan bomboş çantayla çıkıyor.” dedi.

Erol Pomak, “Şu lahananın, bu tezgâha nasıl geldiğini insanlar bilmiyor. Gece uyumadan, gündüz oturmadan çalışıyoruz. Bu işin kazası var, belası var… Girdi maliyetleri çok fazla… Her şey çok pahalandı… Öyle oluyor ki vatandaş, pazardan çantası boş çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Faik Bolatcı isimli pazarcı, “Sebze fiyatlarına canınız sıkılmasın. 2 liraya portakal alın, C vitaminiyle enerji ve moral kazanın.” tavsiyesinde bulundu.

Ali Aksungur ise yurttaşlara, kış hastalıklarına karşı protein ve vitamin açısından zengin olan yumurtayı bol bol tüketmelerini önerdi.

CUMARTESİ PAZARI’NDA BAZI ÜRÜNLERİN FİYATLARI

Yeşilbiber: 12- 16 lira

Sarımsak: 9-18 lira,

Lahana: 5-15 lira,

Mantar: 8-10 lira,

Pırasa: 6 lira,

Ispanak, Salatalık, Domates: 5 lira,

Marul (Demet): 4-7 lira

Yeşil Soğan (Demet): 4 lira,

Kuru Soğan: 4 lira,

Nar: 3,5 lira,

Patates: 3 lira,

Havuç, Portakal: 2 lira

Mandalina: 1,5 lira

Maydanoz (Demet) 1 lira

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim