Yağışlar nedeniyle hasadın geciktiğini belirten Sayan, beraberinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ile birlikte Deliler Köyü’ndeki tarlada incelemelerde bulundu.

Patatesin anlaşmalı ya da perakendeci için üretildiğini belirten Sayan, anlaşmalıda patatesin kilogramının 65 kuruşa satıldığını söyledi.

Yağmur ve dolu yağışının hasadı ertelediğini belirten Mehmet Sayan patates üreticisi için en büyük sorunun susuzluk olduğunu ifade etti.

Çorumla birlikte Nevşehir ve Niğde'de de patates üretimi yapıldığını anlatan Sayan, ülkenin yazlık patates ihtiyacının büyük bölümünün Çorum’dan karşılandığını belirtti. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte günlük 25 kamyon patates toplandığını belirten Mehmet Sayan, “Patates fiyatı 5 liraya kadar yükselmişti ancak şu anda perakende satış fiyatı 1,5 lira civarında. Çiftçinin hasada başlamasıyla piyasa normale dönmüş oldu. Bundan sonra fiyatların yükseleceğine inanmıyorum. Soğanın da hasadının gerçekleşmesiyle fiyatlar normal seviyeye inecektir" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı da konuşmasında patates üretiminde son zamanlarda önemli bir artış olduğunu ifade etti. 8 bin dekarı kent merkezinde olmak üzere il genelinde 12 bin 500 dekarlık alanda patates üretimi yapıldığını belirten Sarı başka illerde dekar başına 3.5 ton patates alınabilirken Çorum’dan dekar başına 5 ton civarında ürün çıktığını anlatan Sarı, hedeflerinin patates üretiminde dünya rekorunu kırmak olduğunu ifade etti. Sarı “Geçmiş yıllarda fazla patates ekilmemesi nedeniyle Çorum'un toprakları bu konuda bakir. Dolayısıyla yatırımcılar için oldukça cazip. Çorum'da üretilen patates hem görüntüsü hem de şekli itibarıyla oldukça iyi durumda. Hedefimiz Çorum'da patates üretimini 50 bin dekara çıkartarak bu konuda Türkiye'de söz sahibi olmak. Gelecek yıllarda ekilecek patatesin tohumunu da üretmek için çalışmalara başladık. Patates, ekimi ve üretimi anlamında işçiliği zor olan bir ürün. Makineleşme olmadıkça başarılı olmak mümkün değil” şeklinde konuştu.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim