Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Av. Tufan Köse, Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ve esnafı ziyaret etti.

CHP’nin 16 Nisan’da gerçekleştirilen halk oylamasına yönelik çalışmaları devam ediyor.

CHP Milletvekili Tufan Köse, beraberinde İl Başkanı Hasan Suvacı, Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, İl Başkan Yardımcısı Kenan Özcan, İl Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Erdem, Serdar Gümüş, Hayati Selbest ve İl Genel Meclis Üyesi Yıldız Bek ile birlikte Çorum Muhtarları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti.

Dernek Başkanı Doğan Kara ve yönetim kurulu üyeleri ve muhtarlar bir araya gelen Milletvekili Köse, halk oylaması ile ilgili görüşlerini bildirdi.

Anayasa değişikliğinde yanlış bir yöntem izlendiğini kaydeden Köse, anayasaların toplumsal mutabakat sözleşmeleri olduğunu belirterek, “Ne kadar çok insan buna katılırsa o kadar uzun yıllar kalıcı olur o kadar da çok insan da mutlu olur” dedi. Cumhurbaşkanı’nın 80 milyonu temsil etmesi gerektiğini kaydeden Köse, “Partili cumhurbaşkanlığı olayı kökten yanlış. Hem partili hem tarafsız olacaksın; böyle bir şey olabilir mi? İnsanın aklıyla alay ediliyor. ‘Ben partinin genel başkanıyım aynı zamanda tarafsızım’ diyor. Anayasa bu yönüyle doğru bir anayasa değil. 80 milyonu temsil etmesi gereken makam sadece kendi partisini temsil etmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Parlamenter demokraside yürütmenin parlamentonun içerisinden çıktığını, başkanlık sisteminde ise doğrudan halk tarafından seçildiğini ifade eden Köse, “Böyle bir sistem ayrımı olduğu için parlamenter demokraside yürütme ile yasamanın etkileşimi söz konusu. Gerçek manada başkanlık sisteminde bunlar kesin bir sınırla ayrılmış. Mesela Amerika’da başkanın meclisi fesih etme yetkisi yok. Başkan milletvekillerini belirlemiyor. Milletvekilleri kendi bölgelerinden seçiliyor” şeklinde konuştu.  

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim