Almanya’nın aldığı kararla ilgili yaptığı açıklamada ülkemizin uluslararası arenada yükselişine ek olarak küresel aktörler tarafından hedef tahtasına konulmaya başlandığını açıklayan Rektör Alkan, “Türkiye’yi rakip olarak gören çevrelerin siyasi, askeri, ekonomik ve stratejik birtakım hamleler içerisinde olmaları bir yere kadar anlaşılır olmakla birlikte bu mücadelenin ahlak dışı yollara tevessül edilerek sürdürülmeye çalışılması kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.
Emperyalizmin özellikle iki asırdır insanlığa hunharca katlettiğini ve bugün tarihlerinden ilham alırlarcasına mülteci sorununa karşı insani değerleri hiçe sayarak duyarsızca bir tutum sergilediğini hatırlatan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkan, böyle bir ortamda siyasi kararlarla tarihin dizayn edilmeye çalışılmasını trajikomik bir durum olarak değerlendirdi.
Tarih bilincinin olayların dönemin şartlarına göre değerlendirilmesinin zorunlu kıldığını ve tarihin tarihçilerin elinden alınarak hiçbir bilimsel belge, bilgi ve analize dayanmadan iç ve dış politika malzemesi yapılarak çarpıtılıp yozlaştırılmasının ahlak dışı bir hadise olduğunu da açıklayan Rektör Alkan açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bu bağlamda I. Dünya Savaşı’nın yarattığı ağır bunalımların içerisinde değerlendirilmesi gereken 1915 Ermeni Tehciri’nin, tek taraflı Ermeni iddialarına dayanılarak, hiçbir hukuki geçerliliği olmayan parlamento kararlarıyla bir soy kırıma dönüştürülmesini, söz konusu bu iddiaların meşrulaştırılması girişimlerini şiddetle reddediyor ve buna alet olanlar zincirine eklenen Almanya Federal Meclisi’ni esefle kınıyoruz.
Almanya Federal Meclisi bu kararıyla kendini tarihçilerin ve uluslararası mahkemelerin yerine koyarak, tarih yazmak ve soykırım gibi ciddi bir suç hakkında hüküm vermekle, hem insan haklarını hem adaleti hem de tarih ve hukuku hiçe saymıştır. Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak noktasında böylesine seviyesiz siyasi manevralara tevessül edilmesini de ayrıca anlamlı bulduğumuzu ancak bu tür ayak oyunlarının aziz Türk Milleti nezdinde Avrupa’nın iki yüzlülüğünün bir kez daha tescillenmesinden başka hiçbir işe yaramayacağını da ifade etmek istiyoruz. Bu konuda ülkemizin âli menfaatleri doğrultusunda Hitit Üniversitesi olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğun gereğini yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna ilan ederiz.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim