Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Park ve Bahçeler Müdürü Eyüp Aytekin, bazı birim müdürleri ve çalışanların katıldığı toplantıda hedeflerinin “Yeşil Bir Çorum” yaratmak olduğunu kaydeden Külcü bu yolda emin adımlarla ilerlediklerini dile getirdi.

Çorum’un her geçen gün geliştiğini, her tarafın rengarenk çiçeklerle bezendiği, kuşların cıvıl cıvıl öttüğü bir döneme denk geldiği için Mayıs ayında Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nü ele aldıklarını anlatan Külcü, birimin geniş bir çalışma alanı bulunduğunu, çalışmaların iklimle de doğrudan bağlantısı olduğunu, sıcaklık farkının çok olduğu bir ilde bu işi yapmanın zorluklarını da işlerine  sevgi, aşk, gayret ve samimiyeti katmakla başarılı olduklarını bildirdi.

“ORMANLARI ARTAN 3 ÜLKEDEN BİRİYİZ”

Dünyada çevre bilincinin geliştirilmesine yönelik 22 uluslararası sözleşme ve çok sayıda örgütün bulunduğunu, ülkemizde de son 15 yılda yapılan çalışmaların ciddi boyutlara geldiğini anlatan Külcü, “Türkiye’nin mevcut 184 tabiat parkının 167 tanesi bu 15 yıl içinde yapılmıştır. 81 yeni orman alanı oluşturulmuştur. 4 milyarın üzerinde yetişmiş ağaç dikilmiştir. Dünyada orman varlığı artan 3 ülkeden biri Türkiye’dir. Tabiki son 15 yılda özellikle Bakanımız Veysel Eroğlu’nun büyük gayretleri ile bu noktaya geldik.

Çevre konusunda ayrıca belediyelerin çalışmaları vardır. Bu konuda 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uygulamaları örnektir. Suyu akmayan İstanbul’u ilk 3 yılında 1 milyon ağaç dikilen şehir haline getirmiştir. Bu süreçte Ankara, Konya, Kayseri gibi şehirler benzeri çalışmaları başlatmıştır. Bu bilinç ve vizyon sayesinde ülke bu hale gelmiştir. Bizler de ağaçlandırma adına önemli çalışmalar yaptık” dedi.

“MÜDÜRLÜĞÜ BİZ KURDUK”

Çorum Belediyesi olarak kentte yaşayan herkes için yetişmiş ağaç dikimi hedeflediklerini söyleyerek Belediye’nin ana hizmetlerinden sonra yaptığı en iyi hizmetlerden birinin park bahçeler olduğunu dile getiren Külcü, “Çorum Belediyesi olarak ihtiyaçları tespit ederek bilim insanlarının da önümüzdeki yıllar için ortaya koyduğu tehlikeleri dikkate alarak bu yönde planlama yapıyoruz. 2009 yılında göreve geldiğimizde sözümüz vardı. Şehirde değişim ve dönüşümü yaşatacağımızı söyledik. Bu değişim ve dönüşümün ilk ayağı kurumsal değişimdi. İkincisi ise fiziki değişimdi. İşte park ve bahçeler fiziki değişimin en görünen yüzüdür. En fazla tebrik, takdir ve teşekkürü park bahçeler için alıyoruz.

Şimdi önümüze bir fotoğraf koyacağız. 2009’da neler yapıyor veya yapamıyorduk. Dün yapılamayanları hatırlayanlar bugün yapılanları gördüklerinde bizlerin hizmetlerini takdir edeceklerdir. 2009 yılında göreve geldiğimizde Park ve Bahçeler Müdürlüğü yoktu. Bunun yerine Veteriner İşleri Müdürlüğü içerisinde bir birim vardı. Bu birimi de bir veteriner yönetiyordu. Bir veterinerin park ve bahçelerle ilgili hayali ne ise bu işler yapılabiliyordu. Park ve Bahçeler ile Veteriner İşleri’nin hizmetleri arasındaki fark gece ile gündüz kadar keskindir. Öncelikle kentte ne kadar yeşil alan var bilmiyorduk. Parklar mezbelelik yatağı haline gelmişti. Büyük parklar kiralanmış, kiraları alınamaz durumdaydı. Mahalle içi parklardan ise eser yoktu. Yetişmiş ağaç dikmenin hayali bile kurulamıyordu. Sadece çam dikiliyordu. Gül, sümbül, lale diken yoktu. Parklarda güvenlik görevlisi ve aydınlatma yoktu. Böyle bir hizmet anlayışı ile bir birimi devraldık. İlk olarak ayrı bir müdürlük oluşturduk. Aradan geçen 8 yıllık sürede artık nereye gidersek gidelim parklar bölgesinin yaşam alanı haline gelmiştir” dedi.

“PARK ALANI 1.3 MİLYON METREKAREYE ULAŞTI”

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmalarını park yapımı, bakımı ve tamiratları; ağaç dikim, mesire, kent estetiği, yeşil alan, kurumlara destek ve son olarak kardeş belediyelere yönelik destekler olarak ele alacaklarını anlatan Belediye Başkanı Külcü, seçim öncesi mahalle ziyaretlerinde halkın parklarla ilgili şikayet ve beklentilerini dinleyerek ilk olarak bu alanın röntgenini çektiklerini söyledi.

“İçler acısı halimiz ortaya çıktı. Park denilen yerler ortada yoktu” diyen Külcü, bu kapsamda belirlenen 105 parkın tamamının kendi hazırladıkları standartlara göre yenilendiğini, ayrıca belirlenen 20 büyük parkı da yenilediklerini, 105 olan küçük park sayısının 185’e ulaştığını, bu parkların büyüklüğünün 550 bin metrekare olduğunu, 20 olan büyük parkın üzerine 15 tane daha eklediklerini ve alanın 125 bin metrekareye ulaştığını, 250 bin metrekare alanlı Kent Park ile birlikte toplam alanın 1 milyon 325 bin metrekareye ulaştığını dile getirdi. Hedeflerinin park alanının 1.5 milyon metrekareye çıkarılması olduğunu anlatan Külcü sözlerini şöyle sürdürdü: “

125 BİN 600 YETİŞMİŞ AĞAÇ

Park bahçelerde şehir geleceği için yapılan en önemli çalışmalardan biri de ağaç dikimidir. Şehrin daha iyi, yaşanabilir bir yer haline gelebilmesi için ağaç dikimi önemlidir. Peygamber Efendimizin “Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz” sözünü kendimize şiar edindik. Burada iki aşama vardır. Birincisi 5 yaşına kadar olan ağaçlardır. Biz sayıları yüzbinlerle ifade edilen ölçüde bu tür ağaçların dikimini yaptık. Ayrıca asıl önemli olan ise 5 yaştan büyük ağaçların dikilmesidir. Görselliği zenginleştiren dokuyu yeşile çeviren bu bitkilerdir. Gazi ve İnönü Caddesi üzerinde 13 yaş ve üzeri diktiğimiz ağaçlar bugün 20 yaşına ulaşmış ve yemyeşil bir kordon haline gelmiştir. Biz bu çalışmayı yaparken ağaçların kesildiği yönünde bir çok tepkiye maruz kaldık. Ancak insanların yaşlandığı gibi ağaçların da ömrü oluyor. Biz ömrü dolan ağaçları yeniledik. Bu sayede burası yeşillendi.

Ağaç dikiminde 100 bin hedefimiz vardı şimdiden 125 bin 600 yetişmiş ağaç diktik. Bu sene sonunda 150 bine ulaşacağız. Ayrıca bir bölgedeki planlamamız hayata geçirilirse bu sene 200 bin hedefine de ulaşabiliriz. Kentte yaşayan herkesin dikili bir ağacı olsun hedefine bir adım daha yaklaşacağız. Dikilmesi uygun olan tüm bölgelere yetişmiş ağaç dikmeye devam edeceğiz.

KENT ESTETİĞİ

Ana hizmetler belli bir standarta ulaştığında ve işler rutine döndüğünde insanların beklentileri de artıyor. Nitelikli ve göze hoş gelen şeyler isteniyor. Yeşil ihtiyacını karşılarken, estetik ve zarafetin de ortaya çıkması bekleniyor. Şehrimizde dikilen bitkiler ve süs havuzları da bunlardan bazılarıdır. Çorum bunlarla bizim dönemimizde tanıştı. 33 ayrı noktada 72 süs havuzu olan bir belediye haline geldik. Su sesi insana ferahlık veriyor. Estetik için gül, lale, çalı tipi bitkiler, sümbül dikimlerimiz oldu. 2009’dan beri 5 milyon adet mevsim çiçeği 601 bin adet ise gül, lale, sümbül gibi bitkilerin dikimi gerçekleştirildi. Şehrimize güzel bir koku veren bu bitkilerdir.

YEŞİL ALANLAR

Park ve mesireler dışındaki alanlara yönelik çalışmalarımız da vardır. Bunları genel olarak yeşil alan olarak tabir ediyoruz. Bu kapsamda 144 yeşil alanımız var. Ayrıca röfüj ve benzeri 64, kavşaklarda ise 49 tane olmak üzere toplam 257 noktada yeşil alan çalışması yapıyoruz. 50 kişilik bir ekiple buralarda dikim, biçme ve bakım çalışmaları yürütülüyor. Bir de kent içinde özel mülkiyet olan arsalar bulunmaktadır. Vatandaşlardan buraların bakımlarını yaptırmalarını otlarının temizlenmesini istiyoruz. Zaman zaman buralarda yangınlar meydana gelebiliyor.

KURUM ÇALIŞMALARI

Belediye olarak cami, okul cemevi, kamu kurumlarına yönelik de çalışmalar yapıyoruz. Çorum’da 57 cami bahçesinin peyzajını yaparak 941 yetişmiş ağaç, 41 bin adet çiçek dikimi yaptık. Buralarda çim ekim ve bakımlarını da gerçekleştirdik. Ayrıca 49 okulda çevre düzenlemesi yaparak 814 ağaç dikimi, bin 215 bank konulması, yüzlerce çöp kovası ve kameriye yerleştirdik. Sultan Ana Cemevi ve çevresinin genişletilmesi, çocuk parkı ve morg yapımı da dönemimizde bitirildi.

KARDEŞ BELEDİYELER

Belediye olarak çevre ile ve ilçelerle kardeş belediyelere desteklerimiz devam ediyor. 2009’dan beri Çorum Belediyesi olarak gerek ilçe, gerekse sonradan kapanan belde belediyelerine hatta çevre il ve ilçelerden gelen taleplere cevap vermeye çalıştık. Şimdiye kadar buralara 10 milyon TL destek vermişiz. Park ve bahçelerle ilgili talepler kapsamında çok sayıda yere çocuk oyun grupları yolladık. Hem de bunları eskileri vererek değil, Çorum’a ne yaptıysak, hangi kaliteli ve nitelikli malzemeyi kullandıysak aynısını yaparak. Bunları yaparken kimsenin partisine de bakmadık.

“225 MİLYON HARCANDI”

Çorum’da parkların zaman içinde yaşam alanı haline geldiğini gördük. Ailelerin oturmaktan keyif aldıkları bu parklarımızın mümkün olanlarının tamamına spor aletleri koymaya da çalıştık. 15.5 kilometre yürüyüş yolu yaparak 41 noktada spor alanı oluşturduk.

2009 yılından beri yapılan çalışmalarda adı bile olmayan bir birim olan Park Bahçeler Müdürlüğü verdiğimiz kaynakları en verimli şekilde kullandı. Bugüne kadar yapılan çalışmalara 8 yılda harcanan rakamın 225 milyon liraya ulaştığını gördük. Bir Çevre Mühendisi olmak üzere 5 teknik kadro ve 80 işçi ile çalışan müdürlüğümüz bugün 18 teknik personel, 311 işçi ve 60 özel güvenlik olmak üzere 400 kişilik bir hizmet ordusu haline geldi. Bu hizmet ordusu kenti rengarenk çiçeklerle donatarak yeşil bir şehir haline getirdi. Bugüne kadar çalışmalarda emeği geçen başta sorumlu başkan yardımcımız ve müdürümüz olmak üzere idareciler ile çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

Bu 8 yıllık dönemde Çorum’da kişi başı düşen yeşil alan oranı da değişti, 2009 yılında bu oran 11 metrekare idi. Şu anda ise 15 metrekareye ulaşmış durumda. 2017 yılı çalışmalarımız ve Kent Park’ın da bitmesi ile birlikte bu oran 16 metrekareye çıkacak. Dünyada bu alanda genel kabul gören oran ise 10 metrekare. Biz bu konuda şanslı kentlerden biriyiz. Dünya ortalamasının yüzde 60 üzerindeyiz. Ayrıca yeşilin şehrin her bölgesine de yayılmış olması önemlidir.

Son olarak 8 yılda yapılanları bir saatte anlatmaya çalıştım. Çorumlular bunun ne kadar farkında? Bu yapılan işler Çorumluların gözünde ne kadar kıymetli. Bu konuda yaptığımız kamuoyu araştırmalarında memnuniyet olarak Park Bahçeler Müdürlüğümüz tüm birimler içinde en yüksek orana sahip müdürlük olarak dikkat çekmektedir. Vatandaşlarımızın park ve bahçelerden memnuniyeti yüzde 91 seviyesindedir. Bu bize de büyük memnuniyet vermektedir. Yapılan çalışmalarımız halkın daha mutlu olduğu bir şehirde yaşaması içindir. Hedef YEŞİL ŞEHİR ÇORUM’dur. Yeşili ile bilinen bir şehri inşa etme gayretiyle çalışıyoruz”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim