Özler Arın, yaptığı yazılı açıklamada, “Birçok öğretmen, rotasyon baskısı altında ehven­i şer anlayışıyla da olsa il içi yer değiştirme; bir kısım öğretmen de rotasyon uygulamasına maruz kalacağı düşüncesiyle emekliliğini istemek zorunda bırakılmıştır" dedi.
Arın'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin doğru dürüst bir uygulama takvimi açıklayamayan; açıkladığı takvime de bizzat kendisi uymayan Milli Eğitim Bakanlığı, bu yaz tatilinde atama ve yer değiştirmelerle ilgili aldığı karar ve uygulamalarla içinden çıkılmaz bir kargaşaya yol açmıştır. Bakanlık, her ne kadar rotasyon uygulamasında geri adım atmış olsa da öncesinde yaptığı il içi tayinlerle ve geciken rotasyon kararıyla yarattığı sorunları ortada bırakarak bir kenara çekilmiştir.
Birçok öğretmen, rotasyon baskısı altında ehven-i şer anlayışıyla da olsa il içi yer değiştirme; bir kısım öğretmen de rotasyon uygulamasına maruz kalacağı düşüncesiyle emekliliğini istemek zorunda bırakılmıştır. Her iki talep ve uygulama da isteğe bağlı gibi görünse de gerçekte öğretmenlerin kendi özgür iradeleriyle yaptıkları bir tercih olarak kabul edilemez. Bakanlığın adeta “ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” olarak adlandırılabilecek bu uygulamaları, öğretmenleri hiç de istemedikleri kararlar almaya zorlamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı, öncelikle norm kadro güncellemelerini yapmadan rotasyon uygulamasının sonuçlarını hesaplamadan il içi tayinleri yaparak yeni bir kargaşaya da zemin hazırlamıştır.
Başından beri haksız, hukuksuz ve yanlış uygulama ve kararlarıyla öğretmenleri mağdur eden Bakanlıkça, rotasyon öncesinde il içi yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlere; hiçbir şarta bağlı olmaksızın bu taleplerinden vazgeçmek ve güncellenmiş normlara göre yeniden il içi tayin isteğinde bulunmak konusunda yeni bir hak tanımalıdır. Ayrıca yine rotasyon baskısı nedeniyle emekliliğini istemek durumunda kalan öğretmenlere de emeklilik onaylarının iptali ile eski görev yerlerine dönmeleri hususunda yine herhangi bir şarta bağlı olmaksızın talepte bulunmak üzere makul bir süre verilmelidir.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine, istifa etmiş geçici bir hükümetin mensubu olduklarını, yanlış karar ve uygulamalarından bir an önce vazgeçmeleri gerektiğini hatırlatırız. Aksi halde Eğitim-İş olarak Bakanlığın yanlış ve hukuk dışı uygulamalarına karşı her türlü yasal zeminde mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz”.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim