Zorunlu kış lastiği uygulamasının şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık tarihinde başlaması nedeniyle 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik" kapsamında kar lastiği takmayan araçlara para cezası uygulanacak. İkinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilecek.
Uygulama kapsamında kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda başta kış lastiği olmak üzere, patinaj zinciri, çekme halatı, takoz gibi avadanlıkların araçların teknik yapısına uygun olarak bulundurulması ve kullanılır durumda olması kış mevsimi süresince aranacak.
Erdem Otomotiv ve Lastik yetkililerinden Gökhan Gökeşme, bilinçli tüketicilerin zorunluluk başlamadan önce kış lastiğini aldığını belirterek, zorunluluğun başlaması ile birlikte hafif ticari araç sahiplerinin kış lastiklerini taktırdığını dile getirdi. Ceza ve denetimin olmadığı durumlarda zorda kalmayan araç sürücülerinin kış lastiği takmak istemediğini belirten Gökeşme, hava sıcaklığının 7 derecenin altına inmesi durumunda yazlık lastik ismi verilen ıslak ve kuru lastiklerin özelliğini kaybettiğini ve tutma kabiliyetinin azaldığını ifade etti. Soğuk hava ile birlikte sertleşen lastiğin daha çabuk aşındığını da anlatan Gökhan Gökeşme kış lastiğinin ise karda tutunma özelliğinin fazla olması nedeniyle kazaların da önüne geçebildiğini kaydetti.
Lastik değişimi için gelen müşterilerine lastik hizmeti de verebildiklerini ve şuan 800 kadar müşterilerinin lastiklerini uygun saklama koşulları kapsamında sakladıklarını ifade eden Gökeşme, ıslak ve kuru lastiklere halk arasında 4 mevsim ismi verildiğini ancak bu lastiklerin her mevsim kullanılması gibi bir durumun olmadığını dile getirdi.
Lastiklerin ömürleri konusunda da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Gökeşme, “lastiklerin ömrü bayilerde kullanılmadan uygun şartlarda 10 yılken, araç üzerine takılmasının ardından 4 yıldır. Ömrünü tamamlayan lastik özelliklerini de kaybetmeye başlar. 4 lastiğe verilecek ücret, bir hayat ya da yaşanacak bir kazada meydana gelecek hasar karşısında küçük bir ücret olarak kalır” dedi.
Ses Otomotiv Sahibi Selahattin Gürses, kış lastiğinin şehirlerarası yolculuk yapan araçlarda zorunlu hale gelirken, şehir içerisinde ise bu uygulamanın Valilik kararına bırakıldığını dile getirdi.
Kış lastiği satışı ve değişimlerinin devam ettiğini anlatan Gürses, zorunluluğun başlaması ile birlikte yaşanan yoğunluğun da azaldığını ifade etti. Binek araç sürücülerinin kar lastiği takmak için yağışı beklediğini anlatan Selahattin Gürses, kar yağışı ile birlikte lastik değişimlerinin de artmasını beklediklerini söyledi.
Çorum’da lastik oteli uygulamasını ilk hayata geçiren bayiler arasında olduklarını anlatan Gürses, Aşağı Sanayi ve şehir merkezindeki satış merkezinde hizmet vermeye devam ettiklerini belirtti.
Vatandaşlarda aracın lastik havasının indirilerek karda kullanılabileceği gibi bir inancı bulunduğunu ancak bunun yanlış bir uygulama olduğunu dile getiren Gürses, karda en iyi performansı kar lastiğinin verdiğini ve güvenli bir sürüş için araç sahiplerinin lastiklerini değiştirmesi gerektiğini belirtti.





(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim