Damar bulucu cihaz sayesinde özellikle kan almadan, damar yolu açtırmaktan korkanların çilesi son buluyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çorum Özel Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Gökhan Bilgili, kan almadan korkan kişiler için şırıngaya, iğneye birden fazla maruz kalmanın adeta işkenceye dönüştüğünü belirterek, “Bazen deneyimli uzmanların bile damarı gözden kaçırdığını varsayarsak, ufak bir yardım oldukça faydalı olmaktadır. Son teknolojik cihaz, oldukça zararsız; yakın kızılötesi ışınları kullanarak damarın tam olarak nerede olduğunu göstermektedir” dedi.

Başhekim Bilgili, cihazla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kan alma sırasında özellikle çocuklarda, bebeklerde, damar yapısı ince olan ve yaşlı hastalarımızda damarın bulunması çok zor olduğundan, damar bulunana kadar müdahale devam ettiği için, aileler, çocuklar ve yaşlı hastalarımız büyük sıkıntı çekiyorlardı. Damar bulamama ya da defalarca tekrarlanan iğne girişlerinden kaynaklanan istemediğimiz sıkıntıları en aza indirmek, ayrıca laboratuvarda tahlil için kan veren damar yapısı çok ince olan çocuklarda, hastalarımızda yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla alınan yeni damar görüntüleme cihazı ile hastanemizde kan alma işlemi çok kolaylaşmıştır.

Kan alma yanı sıra serum tedavileri için damar yolu açılmasında da kolaylık sağlayan cihaz hastanenin her alanında çok yoğun olarak kullanılacaktır.

Damar yollarını bulmada yüzde 100 başarı sağlayan son teknolojik bu cihaz, elle kullanılabilme özelliğine sahip olup, hastanın hareketinden etkilenmez ve her hastada kullanılabilmektedir. Kablosuz ve şarjlı, temassız, ışıkta veya gölgede çalışabilme özelliğine sahip bu yeni cihaz sayesinde, derinin 1 cm altına kadar gerçek zamanlı tarama yapabilmektedir.

Cihazın çalışma sistemi şu şekildedir; cihaz ışığı kolun üzerine yansıtıyor. Kullanılan özel ışık, kandaki hemoglobin tarafından emiliyor ve cilde yansıtılıyor. 'İnce ayrıntı' modunda ise daha fazla detay gösteriyor ve hemşirelere iğneyi batırmaları gereken en doğru yeri bulmalarında yardım ediyor.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim