KESK Dönem Sözcüsü ve Tarım OrKam-Sen Şube Başkanı Ali Türksal öncülüğünde dün 16:00’da Hürriyet Parkı yanındaki PTT’ye gelen KESK’e bağlı sendikaların il yöneticileri, İnceleme Komisyonu’nun yapılan itirazları bir an önce sonuçlandırmasını talep ettiler.

KESK Dönem Sözcüsü Ali Türksal, ülkemizde OHAL ve KHK’lar rejimiyle yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanması sürecinin hızlandırıldığını belirterek, “Yaşadıklarımız devletin çökertildiğini ve sadece Saray fermanlarının geçerli olduğu yeni bir rejim inşa edilmek istendiğini göstermektedir.” dedi.

OHAL ile birlikte KHK’lar eliyle yasamanın işlevsizleştirildiğini, yürütmenin tek adamda toplandığını ve yargının ise siyasi iktidarın önceliklerine ve gündemine uygun kararlar alarak varlık gerekçesini ortadan kaldırdığını vurgulayan Türksal şunları söyledi:

“Yargının bu hâli bile AKP’ye yeteri kadar güven vermemiş olacak ki OHAL ve KHK’lar eliyle birçok hukuksuz işlemini yargı denetiminden kaçırmaktadır. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu bunun en somut örneğidir. Hala bir başkanı olmayan 7 üyeli Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu bir yıldır ihraç edilen kamu emekçileri hakkında karar vermiş değildir. Komisyon bugün bazı kararlar alsa dahi tüm dosyaları sonuçlandırması yılları alacaktır.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası en az 140 bin kamu emekçisi hakkında işlem yapılmış, 113 binden fazlası ihraç edilmiş, yüzlerce dernek, vakıf üniversiteleri, gazeteler, TV’ler, radyolar, haber ajansları, yayınevleri, dağıtım kanalları, sendikalar, konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları kapatılmış, mal varlıklarına el konulmuştur. Binlerce kişinin öğrencilikle ilişkisi sona erdirilmiştir.

AKP’nin atadığı 7 kişilik komisyonun bu kararlara ilişkin on binlerce başvuruyu nasıl ve ne kadar süre içinde sonuçlandıracağı belirsizliğini koruyor. İhraç edilen on binlerce kamu emekçisi yaşama tutunmak için büyük bir mücadele veriyorlar. Başta KESK üyeleri olmak üzere; haksız, hukuksuz, herhangi bir yargısal süreç işletilmeden ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir.

Haksız ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine dönünceye, OHAL kaldırılıncaya kadar ve KHK’lar iptal edilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz, sürecin takipçisi olacağız.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim