Mevzuat hükümlerine göre oy pusulalarının fotoğraflarını çekip sosyal medya üzerinden yayımlayanlara gözaltı şeklinde adli işlem uygulanmakta ve 300 TL'ye kadar para cezası kesiliyor.

Vatandaşların oy kullanma kabinine telefonla girmesinin yasak olduğu seçimde buna rağmen oy pusulasının fotoğrafını çekip sosyal medyadan yayınlayanların iki yasağı birden deldiği belirtildi.

Seçim yasaklarına göre seçmene verilebilecek cezalar şu şekilde açıklandı: “Seçmene oy karşılığı menfaat, kıymetli eşya, vazife veya hizmet vadedenler ile para, menfaat, vaat ve hizmetleri kabul eden seçmenler bir yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere bir yıldan 4 yıla kadar hapis verilecek. Suçun memuriyet nüfuzunun veya herhangi birinin salahiyetini suistimal suretiyle işlendiği tespit edilirse ceza 2 yıldan az olmayacak.

Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya buna teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Başkasının adıyla oy kullanma teşebbüsünde bulunan veya verenler ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Mükerrer oy kullanan veya buna teşebbüs edenlere de aynı ceza uygulanacak. Seçimde oy kullanmayanlara da para cezası verilecek. Ceza miktarı, Maliye Bakanlığının Parasal Sınırlar ve Oranları Hakkındaki Genel Tebliği dikkate alınarak belirlenecek.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim