Karayolları 7. Bölge Müdürü Kenan Keskin, Kırkdilim-Laçin kesimi heyelan ve şev temizliği işlerinin %92’lik kısmının tamamlandığını ifade etti.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada yapım çalışmalarına 14.03.2016 tarihinde başlanıldığını anlatan Keskin, proje bünyesinde toprak işleri, heyelan ve şev yüzeylerinde askıda kalmış malzemelerin temizlenmeye devam edildiğini ifade etti.

Yarma şevlerinde, trafik, can ve mal emniyetinin sağlanabilmesi için şevlerde askıda kalmış malzemelerin dağcı ekibi tarafından temizlenme işlemleri ile heyelan temizliği çalışmalarının tamamlandığını anlatan Kenan Keskin, bazı bölümlerde ise betonarme iksa duvarı, duvar önü beton hendek kaplama ve yarma şevine çelik ağ yapımının devam ettiğini söyledi.

Sorunların çözümü maçıyla 3 alternatifli bir strateji belirlendiğini anlatan Keskin, ilk alternatifin düşen kayalara karşı önlem alınması, ikinci alternatifte ise tünel sistemi olduğunu belirtti. Tünel sistemi ile ilgili düşen kayalar ve şev stabilizasyonu gibi sorunlar çıktığını anlatan Keskin, üçüncü aşamada ise kapalı tünelle bölgenin geçilmesi üzerinde durulduğunu belirtti. 4 km uzunluğunda kapalı tünel yöntemiyle bölgeyi geçmeye karar verdiklerini söyleyen Keskin, tünelin projesinin iki ay içerisinde tamamlanarak ihalesinin yapılacağını vurguladı.

İl sınırları içinde 7 devam eden 8 tanesi kesin hesap aşamasında 5 adet te ihale aşamasında olmak üzere 20 işin bulunduğunu belirten Karayolları 7. Bölge Müdürü Kenan Keskin, bu çalışmaların toplam proje tutarının 1.630 milyon lira olduğunu ihaleye devam eden işlerin fiziki gerçekleşmesinin ise %31 olduğunu anlattı.

280 km uzunluğundaki Delice-Samsun Otoyolu projesinden de söz eden Keskin, çalışmaların devam ettiğini ve projede 12.9 km uzunluğunda 5 tünel ve 2.3 km uzunluğunda 5 viyadük projelendirildiğini vurguladı.

Otoyol güzergahı tespitinde, koridor üzerindeki yerleşimlere kavşaklarla ulaşım imkanı verilmek koşuluyla gerek kamulaştırma maliyetinin daha yüksek olması, gerekse otoyola müdahaleleri engellemek amacıyla yerleşme bölgesinin plansal gelişmesine imkan sağlamak amacıyla otoyol güzergahının yerleşmelerin en az 5 km dışından geçirilmesine karar verildiğini ifade eden Keskin, 8 yerleşim bölgesine bağlantı yolu yapıldığını ve şehir merkezine giriş mesafelerinin hesaplandığını dile getirdi. Yapılan hesaplamalara göre yolun Sungurlu’nun 7.5 km., Boğazkale’ye 13, Alaca’ya 29, Çorum Merkeze 14.5, Mecitözü’ne 14.5, Merzifon’a 10, Havza’ya 6.5 ve Kavak’a 15.5 km uzaktan geçeceğini anlatan Keskin, otoyolun Sungurlu merkezinin 2 km dışından geçen içme suyu barajının mutlak koruma alanının dışından geçecek şekilde planlandığını da sözlerine ekledi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim