Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yeni Otogar’ın işyeri kira ihalesi ile ilgili açıklama yaptı.
31 Aralık tarihinde yapılan Otogar’daki işyeri kira ihalesine otobüs yazıhanelerinin teklif sunmamasını değerlendiren Külcü, “Bir kez daha ihaleye çıkacağız. Fiyatlarda revizyon yapacağız. Ancak bu fiyat asla onların istediği gibi olmayacak. Gecekondudan çıkıp villaya yerleşeceksiniz ve gecekondu fiyatından ödeme yapacaksınız. Böyle bir şey asla söz konusu olamaz” dedi.
Terminal’in yapımının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Külcü, artık küçük rötuşlar yapıldığını ifade ederek, “Tefrişat çalışmaları da devam ediyor. İşin bu tarafının dışında bir de işletme ile ilgili yanı var” şeklinde konuştu.
55 bin metrekarelik bir gayrimenkul üzerine yapılan Terminal’in inşaat maliyetinin 15 milyon lira olduğunu, gayrimenkul değerinin ise 25 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Külcü, toplamda 40 milyon liralık bir bedelin söz konusu olduğunu söyledi.
Külcü, konuşmasında şunları dile getirdi:
“Terminal’de 25 yazıhane var. Bunlardan 11’i ilçe minibüsleri, 14’ü ise şehirlerarası otobüs yazıhaneleri için. Son 10 gün içerisinde televizyon ve gazetelere bir takım açıklamalar yapıldı. Tüm açıklamalarda “fahiş fiyatlar söz konusu, yandık, bittik” denildi. 120 bin lirayı kendi kafamıza göre oluşturmadık. Ortada bir rayiç var. Mevcut Terminal’de son otobüs yazıhanesi ihalesini 2 yıl önce yapmıştık. Ve o ihalede 120 bin artı KDV oranında yani 150 bine yakın bir teklif verildi. O ihaleye de aynı esnaf girmişti. Biz 120 bin lirayı onların belirlediği rayiç fiyata göre oluşturduk.
Terminal tamamlanmadan son 3-4 aydır sürekli esnafla temas halinde olduk. Bu görüşmelere ben katılmadım. Özellikle orada üçüncü bir temsilcinin olmasını arzuladık. Bütün görüşmeler Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinasyonuyla yapıldı. Gerek turizm seyahat acentelerini temsilen meslek kolu temsilcisi Haluk Aşkın gerekse de Çetin Başaranhıncal beyefendiler, Turan Candan ile defalarca görüştü. Hemen hemen her şeyi onların istediği gibi yaptık. Arkadaşlar, “bize sahip çıkın, sadece bir kişiye vermeyin, Çorum’un esnafına verin” dediler. “Bir kişi 2’den fazla yeri kiralayamasın” dediler. Bunların hepsine “tamam” dedik.
Tüm bunların ardından kira bedeli, arkadaşların oluşturduğu rayiç üzerinden belirlendi. İhalenin şartnamesini hazırladık ve ihale tarihini açıkladık. Otobüs işletmecilerinin hepsi de şartnamelerini aldılar, geçici teminatlarını yatırdılar ve bu ihale salonuna geldiler. İhale salonuna gelirken kimin kimlere ne söylediğini, hangi üslupla söylediğini tek tek biliyoruz. Bu sözlerin muhatapları ne söylemek istediğimi açık ve net bir şekilde anladı.
Bir kez daha ihaleye çıkacağız. Fiyatlarda revizyon yapacağız. Ancak bu fiyat asla onların istediği gibi olmayacak. Gecekondudan çıkıp villaya yerleşeceksiniz ve gecekondu fiyatından ödeme yapacaksınız. Böyle bir şey asla söz konusu olamaz. Biz mükemmel bir Terminal yaptık. Orayı asla dört başı mamur bir şekilde bırakmayacağız.

“HERKES KİRA BEDELİNİ ÖDEYECEK”
Herkes kirasını ödeyecek. “Kirayı ödeyemiyorum, para kazanamıyorum” derse kimsenin otobüs işletmeciliği yapma lüksü yok. Otobüs işletmeciliği yapıp yapmamakta herkes hürdür. Belediye’ye kira borcunu herkes ödeyecek. “Kira borcu olan ihaleye giremez” dedi, şimdi bakıyoruz oğullarının, kızlarının adını kullanarak ihaleye girmişler. 3-5 senedir Terminal’de halen kirasını ödemeyenler var. Onlardan hukuk içerisinde bu parayı alacağız. Meydanı kimseye bırakmayacağız. Burası devlet. Devlet kimseyle oyun oynamaz. Devlet toleranslıdır, sabırlıdır ancak el altından başka bir şey yapmak isteyenlere de müsaade etmez.

AŞTİ’DEN GÜNLÜK 2.300 OTOBÜS ÇIKIYOR”
Bir de “Ankara, İzmir ve İstanbul’daki bedellerden daha yüksek” diyenler var. Çorum’da günlük 130 otobüs çıkışı oluyor. Gelirimizin tamamı zaten bu otobüs çıkışlarından. AŞTİ’den ise günlük 2.300 otobüs çıkıyor. Yani bizde bir günde çıkan otobüs AŞTİ’den bir saatte çıkıyor. Yıllık 55 milyon lira otobüs çıkış ücreti alınıyor. AŞTİ’nin kirasıyla Çorum Otogarı’nın kirasını mukayese edenler bunu da mukayese etsinler. İşinize gelen tarafı konuşup öbür tarafı konuşmamak hakkaniyetli olmaz.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim