Ramazan Bayramı öncesi şehirlerarası taşıma yapan tüm otobüs şoför ve görevlilerine eğitim verileceği belirtildi. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla açıklama yapan Emniyet Müdürlüğü ülke genelinde bayram dönemlerindeki yoğunluk nedeniyle konulan şehirlerarası ek otobüs seferlerinde genellikle deneyimsiz şoförlerin çalıştığına dikkat çekti.

Bayram tatili dönemlerinde ülke genelinde trafik yoğunluğunda artış olduğu, vatandaşların gerek kendi gerekse toplu taşıma araçlarını kullanarak uzun mesafeleri seyahatlere çıktığının görüldüğü vurgulanan açıklamada “Bu dönemde toplu taşıma araçlarına yönelik artacak talep doğrultusunda şehirlerarası otobüs seferlerinde de artışlar yaşanmakta ve talebi karşılamak amacıyla ek seferler düzenlenmektedir. Düzenlenen ek seferlerde deneyimsiz şoförlerin çalıştırıldığı veya mevcut şoförlerin sefer sayılarının artırıldığı gözlemlenmektedir.

Bu süreçte şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karışmış olduğu trafik kazalarının oluş nedenleri analiz edildiğinde, kazaların sürücü kusuru neticesinde yorgun ve uygusuz araç kullanma ile yasal hız sınırlarına uymama şeklinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Yaşanan bu kazalarda ise emniyet kemeri takılmamasından dolayı sürücü ve yolcuların, araç içerisinde savrulması ve devrilen aracın altında kalmaları vb. nedenlerle söz konusu kazalarda can kaybı ve yaralanmaların arttığı görülmektedir” denildi.

Emniyet’in bu amaçla başta sürücüler olmak üzere muavin olarak tayin edilen görevlilerine yönelik eğitim düzenlendiği, eğitimin bugün saat 15.00’de Çorum Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde gerçekleştirileceği bildirildi. Eğitimlerde şoför ve muavinlere “1) Araç içerisinde, bütün koltuklarda emniyet kemerlerinin kullanılması ve seyahat eden yolcuların hareket etmeden emniyet kemerlerini bağlamaları konusunda görevli tarafından görsel-işitsel vasıtalarla uyarılmaları, 2) Yorgun uykusuz araç kullanmalarının önlenmesi amacıyla mevzuatla belirlenen sürüş ve dinlenme süreleri, 3) Yolun durumuna göre uymaları gereken yasal hız limitleri, 4) Araçlarda bulundurulması mevzuatla zorunlu kılınan araç ve gereçler, 5) Güzergâh üzerinde trafiği tehlikeye düşürmeyecek şekilde yolcu indirme ve bindirme esasları ve 6) Araç sürerken cep telefonu kullanım yasağı, gibi konularını kapsayacak şekilde eğitim modülü üzerinden eğitim verileceği de dile getirildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim