Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Burak Köse ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Çorum Belediye Başkanı Külcü, medeniyet buluşmalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı sırada ortaya çıktığını vurguladı.  Şehirlerin de aynı nehirler gibi bir yöne akıp gittiğini kaydeden Külcü, “Yapılacak iki şey vardır; bunlardan birisi oturup akışı seyretmek diğeri ise o suya yön vermek. Vizyonu ve misyonu olan bir belediye olarak göreve geldiğimiz ilk günden beri bu şekilde yapıyoruz.” dedi.

Medeniyet konuşmaları programı için Çorum’dan davet geldiğinde ilk önce şaşkınlığını gizleyemediğini söyleyen AK Parti Tokat Milletvekili Prof. Dr. Coşkun Çakır, “binlerce yıllık kadim bir tarihe sahip olması nedeniyle medeniyetin Çorum’da konuşulması kadar doğal bir konu olamaz. Osmanlı Devleti, bizim için üç bakımdan çok önemlidir. Birincisi Osmanlı Türk Tarihi bakımından önemlidir Çünkü Türklerin kurduğu en uzun süreli devlettir ve Türk Tarihinin 700 yıllık dönemine tekabül etmekte. İkincisi İslam tarihi açısından önemli, bin 500 yıllık İslam tarihinin yarısına yakını Osmanlı tarihi oluşturuyor. Üçüncü ve son olarak Osmanlı Tarihi, dünya tarihi açısından çok önemli, dağıldıktan sonra bile neredeyse 40’a yakın devlet ortaya çıkmıştır” dedi.

Osmanlı Devleti’nin modernleşmesi, batılılaşması ve zayıflaması ile yıkılışını konu aldığı “Osmanlı Türk Modernleşmesi ve Medeniyet” konulu konferansında, Osmanlı’nın modernleşme çabalarını ve son döneminde içerisine girdiği durumu anlatan Coşkun Çakır’a Başkan Külcü, programın sonunda işlemeli cam vazo hediye etti.

(Aliye ÖNCEL)

Editör: TE Bilisim