Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Prof. Dr. H. İbrahim Şimşek, Doç. Dr. Özcan Güngör ve Dr. Zekeriya Işık konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Hitit Akademi Derneği Başkanı Dr. Zekeriya Işık, Osmanlı modernleşmesinin hangi dinamikler üzerinde geliştiği ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.
Modernleşme ile toplumun siyasi, sosyo-kültürel ve sosyo-psikolojik algılarında birtakım değişmeler olduğunu ifade eden Işık, modernleşme sürecinin gelenekler, dini kurumlar ve zümreler üzerinde de etkisinin olduğunu söyledi.
Dr. Zekeriya Işık, panelistlere ve katılımcılara teşekkür ederek, etkinliğin faydalı olmasını diledi. Ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Evkuran’ın yaptığı panelde geçildi.
Panelde, Prof. Dr. H. İbrahim Şimşek "Osmanlı Modernleşmesinin Tasavvufı Çevreler Üzerindeki Etkileri", Doç. Dr. Özcan Güngör "Modernleşme Sürecinde Aileye Karşı Meydan Okumalar: Yabancı Evlilikler Örneği" ve Dr. Zekeriya Işık da "Osmanlı İmparatorluğunda Modernleşme, İdeoloji ve İslam" konulu sunum yaptı.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim